ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανόραμα γαλλικών ταινιών

Με επίτιμο πρόεδρο τον Κλοντ Λελούς, 16 νέες παραγωγές, καλεσμένους σκηνοθέτες ή ηθοποιούς και άνοιγμα προς τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και των Βαλκανίων στην πέμπτη, κατά σειρά, διοργάνωση, που θα γίνει στον «Απόλλωνα» και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (19 Μαρτίου – 1η Απριλίου) επιβεβαιώνει τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα του γαλλικού σινεμά, της μόνης κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ευρώπη που αμφισβητεί την παντοδυναμία του Χόλιγουντ.

Οι αριθμοί ευημερούν

Ο ίδιος ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Μπρινό Ντελέ, παρών στη χθεσινή παρουσίαση του φεστιβάλ, σκιαγράφησε μία πολύ αισιόδοξη εικόνα. Το 2003 από τα 175 εκατομμύρια εισιτήρια που κόπηκαν στη Γαλλία, τα 59,5 αφορούσαν εγχώριες παραγωγές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 34% της αγοράς.

Ναι, οι αριθμοί στη Γαλλία εντυπωσιάζουν: την προηγούμενη χρονιά γυρίστηκαν περισσότερες από 200 ταινίες. Δεν τα κατάφεραν όλες: 19 παραγωγές έκοψαν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εισιτήρια και 33 ξεπέρασαν τις 500.000 εισιτήρια. Καθόλου άσχημα, δηλαδή. Για τον κ. Ντελέ η κατάσταση δεν είναι πάντως ειδυλλιακή: «Κάθε χώρα έχει τη δική της παραγωγή, αλλά η μία δεν βλέπει τις ταινίες της άλλης. Ολες μαζί παρακολουθούν το Χόλιγουντ». Και ανέπτυξε την άποψή του για την ενίσχυση των συμπαραγωγών, τον εκσυγχρονισμό των κινηματογραφικών στούντιο στην Ευρώπη, την προσφορά των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σινεμά και μουσική

Η ορμή του γαλλικού φεστιβάλ καταγράφεται πολλαπλώς φέτος. Εκτός από το καθιερωμένο βασικό «μενού» με τις τελευταίες παραγωγές, προστίθεται, ειδικά για τη διοργάνωση του 2004, μία ενότητα αφιερωμένη στη μουσική («CineMusique»), στη μνήμη του ηθοποιού Ticky Holgado που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο και προς τιμήν του Κλοντ Λελούς. Επίσης, ύστερα από την περσινή υποδοχή, το φεστιβάλ οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στο νέο κοινό και περιλαμβάνει σχολικές προβολές. Οσον αφορά στα βραβεία, υπάρχουν κι εδώ ειδήσεις. Το Βραβείο κοινού, που απονέμεται με βάση τις ψήφους των θεατών δεν αλλάζει. Καθιερώνεται, όμως, το Βραβείο Επιτροπής Νέων, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Θα απονεμηθεί στην ταινία που θα επιλέξει μία επιτροπή 7 γαλλόφωνων σινεφίλ από 18 έως 25 ετών.

Οι ταινίες

Το Πανόραμα με τις αβάν πρεμιέρ των νέων γαλλικών παραγωγών περιλαμβάνει μία σειρά από πολυαναμενόμενες ταινίες: την «Ωρα του λύκου» του Μάικλ Χάνεκε με την Ιζαμπέλ Ιπέρ για άλλη μία φορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο ταινίας του, τη νέα δημιουργία του Αντρέ Τεσινέ («Μακριά από τα μάτια του κόσμου», επίσημη συμμετοχή στις περσινές Κάννες, Εμανουέλ Μπεάρ), τον ελληνικού ενδιαφέροντος «Τριπλό Πράκτορα» του Ερίκ Ρομέρ (πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Διδασκάλου), τη μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία «Μετά από σας…» του Πιερ Σαλβαντορί (Ντανιέλ Οτέιγ), τους «Γοητευτικούς ταξιδιώτες» του Ζαν – Πολ Ραπενέ (Ιζαμπέλ Ατζανί, Ζεράρ Ντεπαρντιέ), τη «Ναταλί…» της Αν Φοντέν (Εμανουέλ Μπεάρ, Φανί Αρντάν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ).

Οσο για τους προσκαλεσμένους του φεστιβάλ, στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται και ο Κλοντ Λελούς, χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο. Αντίθετα, έχουν επιβεβαιωθεί οι αφίξεις των ηθοποιών Πατρίς Σερό, Μπερνάρ Ζιροντό, Ζεράρ Ζινιό καθώς και των σκηνοθετών Κλερ Ντεβέρ, Ντιαν Κιρίς, Κριστόφ Μπαρατιέ, Μαρκ Εσποζιτό και Αμπντελατίφ Κεσίς.