ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Χωρίς τελετή θρησκευτική

Ο συγγραφέας Ρένος H. Αποστολίδης κηδεύεται σήμερα Παρασκευή στις 3.30 μ. μ. στο Δημοτικό Νεκροταφείο Παπάγου. Σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου, η κηδεία δεν θα έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.

Γκιούλιβερ μετά μουσικής

Στη σειρά εκδηλώσεων «Πού ταξιδεύει ο νους σου;» που οργανώνει η Ορχήστρα Χρωμάτων και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη στους χώρους του δεύτερου, τη Δευτέρα (20.30) έχει σειρά ο Γκιούλιβερ και τα ταξίδια του. O μυθικός ήρωας του Σουίφτ θα ζωντανέψει με μουσική Πέτρου Περάκη, στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου, αφήγηση και τραγούδι Σπύρου Σακκά και με τους μουσικούς Μαριλένα Δωρή, φλάουτο, και Τάσο Κάζαγλη, κοντραμπάσο.

Ο Συκουτρής του ΜΙΕΤ

Το δίτομο έργο «Ιωάννης Συκουτρής: Μελέτες και άρθρα. Τα γερμανόγλωσσα δημοσιεύματα. Τόμος A΄: Οι επιστολές του Σωκράτη και των Σωκρατικών. Αρχαία επιστολογραφία» και Τόμος B΄: Επιστολή Σπευσίππου και άλλες μελέτες. Βιβλιοκρισίες» του κορυφαίου φιλόλογου Ιωάννη Συκουτρή παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Τραπέζης της Ελλάδος την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος (Βασ. Ολγας 108). Ομιλητές θα είναι οι καθηγητές Δανιήλ Ιακώβ και Ιωάννης Καζάζης (αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Δανίκα «Ιωάννης Συκουτρής, 1901-1936» από το αρχείο της ΕΡΤ.

Για τον I. M. Παναγιωτόπουλο

Με αφορμή την επανέκδοση των έργων του I. M. Παναγιωτόπουλου και την κυκλοφορία των Πρακτικών της 4ης Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα «O στοχασμός και ο λόγος του I. M. Παναγιωτόπουλου», οι Εκδόσεις της Σχολής I. M. Παναγιωτόπουλου παρουσιάζουν τα βιβλία του την Τρίτη, 16 Μαρτίου (12μ.) στη Στοά του Βιβλίου. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι Ευριπίδης Γαραντούδης, Αλέξης Ζήρας, Χάρης Μπαμπούνης και Κώστας Στεργιόπουλος.

Ρεσιτάλ Δανάης Καρά

Ενδιαφέρον πρόγραμμα έχει το ρεσιτάλ που θα δώσει τη Δευτέρα στο Μέγαρο η εκλεκτή πιανίστρια Δανάη Καρά. Θα παίξει έργα που φανερώνουν την ευρύτητα του ρεπερτορίου της και της δυνατότητάς της να κινείται με άνεση ανάμεσα σε εποχές και τεχνοτροπίες. Ετσι θα αρχίσει με Μπαχ (Τοκάτα και φούγκα σε ρε ελάσσονα, σε μεταγραφή Μπουζόνι) και περνώντας από Μπετόβεν, Μπραμς, ντε Φάγια κ.ά., θα φτάσει ως Αλμπαν Μπεργκ και Γιάνατσεκ.