ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέες εκδόσεις

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ανίτα Μπρούκνερ

Το επόμενο μεγάλο γεγονός

μετ. Μάρα Ευθυμίου

εκδ. «Ωκεανίδα», σελ. 352, 15 ευρώ

O Χερτς είναι 73 χρόνων και αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα όλων των υπερηλίκων συνανθρώπων του. Τι θα κάνει στην υπόλοιπη ζωή του; Ποιο θα είναι το τέλος του; Κάπως θα έπρεπε να γεμίσει ευχάριστα το χρόνο που του απομένει, αλλά πώς; Στο νέο της μυθιστόρημα, η πολυβραβευμένη Αγγλίδα μυθιστοριογράφος Αννίτα Μπρούκνερ έχει συλλάβει όλη την αγωνία, την προσμονή, την αναζήτηση καινούργιων κόσμων και την σπαρακτική εικόνα της μοναξιάς που σφίγγει την καρδιά ενός ανθρώπου τρίτης ηλικίας.

Λίντια Ζορζ

Η κοιλάδα των παθών

μετ. Σπύρος Παντελάκης

εκδ. «Πόλις», σελ. 274

Ενα νεαρό κορίτσι που ζει σε ένα καθυστερημένο χωριό του πορτογαλικού Νότου, ανακαλύπτει πως είναι νόθο παιδί του αδελφού τού ανθρώπου που έμαθε να αποκαλεί πατέρα. Ασωτος υιός και ρομαντικός τυχοδιώκτης, ο πραγματικός πατέρας έχει αφήσει ελάχιστες αναμνήσεις στην κόρη του: μία και μοναδική φευγαλέα συνάντηση, μια φωτογραφία, ένα άλμπουμ με ζωγραφιές πουλιών, μια στρατιωτική κουβέρτα και ένα περίστροφο. Αποφασίζοντας να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της μαζί του, στα 35 της χρόνια η ηρωίδα ξεκινάει να τον συναντήσει στην Αργεντινή όπου στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας τον βρίσκει ιδιοκτήτη ενός ύποπτου μπαρ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Δημήτρης A. Φατούρος

Η επιμονή της αρχιτεκτονικής

εκδ. «Καστανιώτης», σελ. 264, 25 ευρώ

Οι νέες πραγματικότητες του τρόπου ζωής έχουν θέσει σε αμφιβολία θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς όπως η κατοχύρωση του προσωπικού και του ιδιωτικού χώρου, η προστασία της αυτοσυγκέντρωσης, η αίσθηση της ηρεμίας, η εξασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης. Συγχρόνως, η αρχιτεκτονική γίνεται πιο εύκολη λεία κερδοσκοπικών προθέσεων και φιλοδοξιών προβολής, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση ή στην αχρήστευσή της. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το έργο συζητάει για το εφήμερο, το ερείπιο, το μη τελειωμένο έργο, το industrial design, την πολλαπλή πόλη, καθώς και τα ζητήματα που έχουν σχέση με χαρακτηριστικές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η υπερένταση, ο θόρυβος κ.λπ. H αρχιτεκτονική, πιστεύει ο συγγραφέας, οφείλει να κατανοήσει τη μακρά διαδρομή της ιστορίας της και να συνομιλήσει ταυτόχρονα με το μέλλον.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ουίλιαμ Ντάλρυμπλ

Στα βήματα του Μάρκο Πόλο

μετ. Γιώργος Καλαμαντής

εκδ. «Πατάκη», σελ. 344, 17 ευρώ

Ο Μάρκο Πόλο έφθασε στον Πανάγιο Τάφο το φθινόπωρο του 1271. H Ιερουσαλήμ είχε ηττηθεί από το Ισλάμ τριάντα χρόνια πριν και ο τάφος ήταν μισοερειπωμένος. O Ουίλιαμ Ντάλρυμπλ έφθασε στον Πανάγιο Τάφο περίπου 720 χρόνια αργότερα αφήνοντας το Κέμπριτζ σε ηλικία 22 χρονών. Βρισκόταν στην αφετηρία ενός ταξιδιού δώδεκα χιλιάδων μιλίων, στα βήματα του μεγάλου ταξιδευτή, μεταφέροντας όπως και ο Μάρκο Πόλο λάδι από τον Πανάγιο Τάφο στο Ξαναντού, το παλάτι του Κουμπλάι Χαν. Το βιβλίο είναι μια ταξιδιωτική αφήγηση στα βάθη της Ασίας, μια περιπλάνση στους σκονισμένους και ξεχασμένους δρόμους και παράλληλα μια πραγμάτωση της ποίησης του Κόλριτζ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Ελλάδα

Η ένταξη στην ONE και οι προκλήσεις του μέλλοντος

εκδ. «Καστανιώτη», σελ. 171

Την 1η Ιανουαρίου 2001 η δραχμή μπήκε στη Ζώνη του Ευρώ. Παρακολουθώντας τον ελληνικό οικονομικό άθλο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο συλλογικός αυτός τόμος αναλύει πως η Ελλάδα πέτυχε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να γίνει πλήρες μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Μέλη του επιτελείου που σχεδίασε και εφήρμοσε την οικονομική πολιτική της χώρας μας οι Γιάννος Παπαντωνίου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Στουρνάρας και Σπύρος Τραυλός εξηγούν το πρόγραμμα σύγκλισης της οικονομίας μας προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες της ONE με την παραγωγική αναδιάρθρωση της Ελλάδας και την ανταγωνιστική της αναβάθμιση. Και αντλώντας μαθήματα από τη δεκαετία του 1990 θέτουν στόχους για το μέλλον. O κοινοτικός Επίτροπος Pedro Solbes, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Gerrit Zalm και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Carlo Ciampi προσεγγίζουν εξάλλου το ελληνικό επίτευγμα από την ευρωπαϊκή σκοπιά.