ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Λησμονημένοι ποιητές» για την Ημέρα Ποίησης

Απαγγελίες από το βορρά μέχρι το νότο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Στη Θεσσαλονίκη, το περιοδικό «Εντευκτήριο» σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σήμερα, από τις 11 το βράδυ και μετά, εκδήλωση με τίτλο «Ο,τι θυμάμαι, χαίρομαι» και υπότιτλο «Λησμονημένοι ποιητές, λησμονημένα ποιήματα». Μια ολονυχτία που θα φιλοξενηθεί στο «Undergroud Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη) και συμμετέχουν οι B. Αμανατίδης, M. Αναγνωστοπούλου, Δ. Αξιώτης, Μπ. Βέμη, Θ. Γεωργιάδης, Αλ. Δεληγιώργη, M. Ευσταθιάδη, Στ. Ζαφειρίου, Φ. Καζαντζή, B. Καπλάνη, M. Καραγιάννη, Γ. Καρατζόγλου, M. Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θ. Κοροβίνης, Ηλ. Κουτσούκος, Χλ. Κουτσουμπέλη, K. Λαχάς, Πρ. Μάρκογλου, M. Μέσκος, M. Ξεξάκης, Ντ. Σιδέρη-Σπεκ, Π. Τζώνος, Θ. Τριαρίδης, K. Τσίζεκ, T. Χατζητάτσης και Ντ. Χριστιανόπουλος, ενώ από την Αθήνα θα ανταποκριθεί η Κική Δημουλά. Μια βραδιά με ποίηση και μουσική που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα θα πάρει τη σκυτάλη τη Δευτέρα 22 Μαρτίου με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 7 μ.μ. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων είναι οι φορείς της εκδήλωσης, τη φιλολογική επιμέλεια της οποίας έχει ο συγγραφέας και κριτικός Κώστας Βούλγαρης.

Διαφορετικής αντίληψης και διαφορετικής θεματολογίας η εκδήλωση στη Αθήνα. Τίτλος της «O ποιητής ως πολίτης του ιστορικού παρόντος» και αναφέρεται «στους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας, τους δρόμους που ανοίγει ο σημερινός ποιητής για να υπάρξει, να οριστεί και να δημιουργήσει στη νέα εποχή, ανιχνεύοντας τις συνέχειες και τις ρήξεις με την πολιτική ποίηση του παρελθόντος». Στην εκδήλωση της Αθήνας συμμετέχουν 19 ποιητές και σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν ο Κώστας Βούλγαρης, ο καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και ποιητής Στάθης Γουργουρής, ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και ο κλασικός φιλόλογος και μεταφραστής Μάσιμο Κάτσουλο.

Επετειακές εκδηλώσεις, για επετειακά γεγονότα.