ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενα σχολείο πολύ ροκ ***

Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Μπλακ, Τζόαν Κιούζακ, Μάικ Γουάιτ

Μια κωμωδία με πολλές κρυμμένες χαρές για όσους ξέρουν αρκετά καλά την ιστορία της ροκ, αλλά και αρκετά mainstream ώστε να μην αποξενώνει όσους θεατές δεν μεγάλωσαν με Led Zeppelin, είναι το «Ενα σχολείο πολύ ροκ», που μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να αναδείξει τα ταλέντα του Τζακ Μπλακ. Αυτός ο εξαιρετικός κωμικός και μουσικός βρίσκει εδώ το καταλληλότερο υλικό για να κάνει ένα υπερκινητικό one mashow, με πολύ γέλιο και, το κυριότερο, έξυπνα αστεία.

Μαθήματα ροκ

Ο Ντιούι Φιν (Μπλακ) είναι ένας ροκάς της συμφοράς, που όλοι θα τον θεωρούσαν αξιολύπητο αν δεν ήταν τόσο ενοχλητικός και δεν φορτωνόταν ακόμη και στους πιο στενούς του φίλους. Τον διώχνει ακόμη και το δικό του συγκρότημα, και ο κολλητός του φίλος -ένας δάσκαλος- τον απειλεί ότι θα τον διώξει από το σπίτι που συγκατοικούν. Οταν ένα καθωσπρέπει σχολείο ζητεί τον φίλο για μια θέση αναπληρωτή δασκάλου, ο Ντιούι αρπάζει την ευκαιρία και παριστάνει τον δάσκαλο, διδάσκοντας «ροκ ιστορία». Τα παιδιά -πρόκειται για πιτσιρίκια του δημοτικού- αντιδρούν και εκείνος τους παρουσιάζει την ιδέα ότι γίνεται διαγωνισμός σχολείων για το καλύτερο συγκρότημα. Ολοι παίρνουν ρόλους, από τραγουδιστές μέχρι μάνατζερ, ενώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν η δύστροπη διευθύντρια (Κιούζακ) και οι γονείς μάθουν τι συμβαίνει.

Ολόκληρη η ταινία, από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι βασισμένη στον αεικίνητο Μπλακ. Ισως δεν υπάρχει ούτε ένα πλάνο στο οποίο να μην παίζει. Ευτυχώς, αφού συνδυάζει τόσο το κωμικό ταλέντο όσο και τη μουσική γνώση (είναι βασικό στέλεχος του ροκ γκρουπ Tenacious D). Πέρα από τον ίδιο τον Μπλακ, όμως, η κωμωδία επιτυγχάνει και εξαιτίας των καλογραμμένων αστείων. Υπάρχουν και καλές ατάκες, αλλά και κωμικές καταστάσεις, ενώ με έναν παράδοξο αστείο τρόπο και πρωταγωνιστές τα -πολύ καλά στους ρόλους τους- πιτσιρίκια, η ταινία του Λινκλέιτερ δείχνει με χαριτωμένο τρόπο ολόκληρη τη διαδικασία δημιουργίας ενός ροκ γκρουπ: από τους τραγουδοποιούς μέχρι τους στυλίστες και τους σεκιουριτάδες των συναυλιών.