ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O X. Μουρ στις συμπληγάδες

Με ματαίωση κινδυνεύει η μεγάλη έκθεση Χένρι Μουρ, μία από τις πιο προβεβλημένες εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» που θα εγκαινίαζε μάλιστα και τη νέα Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδί. H διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης μίλησε για έλλειψη χρηματοδότησης και δήλωσε ότι αναζητεί χορηγούς, ενώ από την πλευρά της η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα, αφήνει αιχμές για την κ. Λαμπράκη-Πλάκα, καταλογίζοντάς της υπερβάσεις σε προϋπολογισμούς άλλων εκθέσεων.

Εως τον Απρίλιο

Το θέμα έθεσε στους δημοσιογράφους η ίδια η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης χθες το πρωί, αμέσως μετά την πρώτη της συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη. H κ. Πλάκα δεν έθεσε το ζήτημα στον υφυπουργό, αλλά έκανε λόγο για εξαιρετικά επείγουσα υπόθεση που θα πρέπει να έχει κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Το πρόβλημα είναι οικονομικό και προέκυψε, πάντα σύμφωνα με την κ. Πλάκα, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Απέφυγε συνειδητά να μιλήσει για οριστική ματαίωση και δήλωσε πως η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγού ή χορηγών έτσι ώστε να γίνει κανονικά η έκθεση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τυχόν ματαίωση θα βλάψει το γόητρο της χώρας διεθνώς, αφού «είμαστε εκτεθειμένοι στο Ιδρυμα Χένρι Μουρ που έχει δεσμεύσει 73 έργα του μεγάλου Βρετανού γλύπτη για την έκθεση της Αθήνας». Για την έκθεση με τους έξι γλύπτες που θα φιλοξενήσει η Εθνική Πινακοθήκη το καλοκαίρι δεν τίθεται παρόμοιο θέμα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Οπως κανονικά θα γίνει και η έκθεση με τα ξύλινα αετώματα του Χρήστου Καπράλου στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

«Υπερβάσεις»

Η ανακοίνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας έχει ως εξής: «Δεν έχει ληφθεί απόφαση. H κ. Λαμπράκη-Πλάκα, όμως, είχε συμφωνήσει με την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» για την οργάνωση τριών εκθέσεων. H κ. Λαμπράκη υπερέβη τον προϋπολογισμό και τα συμφωνηθέντα για την έκθεση «Το φως του Απόλλωνα» κατά ένα εκατομμύριο ευρώ. Και είναι άγνωστο προς στιγμήν πόσο υπερβαίνει τον προϋπολογισμό και τα συμφωνηθέντα η έκθεση με τους έξι γλύπτες στην Πινακοθήκη. Οι υπερβάσεις θα συνεκτιμηθούν και, αν υπάρχουν χρήματα, θα γίνει η έκθεση του Μουρ. Την όποια απόφαση θα λάβει το νέο Δ.Σ. γιατί το υπάρχον, υπό τον κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο, τελεί υπό παραίτηση».

Των δηλώσεων της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης προηγήθηκε η συνάντηση γνωριμίας με τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη. H κ. Λαμπράκη ξενάγησε τον υφυπουργό στην έκθεση «Το φως του Απόλλωνα» και στη συνέχεια είχαν μία πρώτη συνομιλία για τα θέματα που απασχολούν την Πινακοθήκη, με πρώτο το κτιριακό. O κ. Τατούλης στις δηλώσεις του μίλησε για «άριστη συνεργασία» και «πολλά προβλήματα». Ζήτησε από την κ. Λαμπράκη τη σύνταξη πενταετούς προγραμματισμού, ενώ ως προς το θέμα της επέκτασης δεσμεύτηκε για ένταξη του έργου «σε χρονοδιαγραμματική βάση». H ίδια η διευθύντρια της Πινακοθήκης δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι θα εισηγηθεί την ολοκλήρωση της επέκτασης με τη μέθοδο της «μελέτης – κατασκευής» προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Λίγη ώρα μετά την επίσκεψή του στην Εθνική Πινακοθήκη, ο κ. Τατούλης κατευθύνθηκε προς το Εθνικό Θέατρο όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή Νίκο Κούρκουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο της πρώτης κρατικής σκηνής. H ατμόσφαιρα της συνάντησης γνωριμίας ήταν πολύ καλή, πραγματοποιήθηκε, δε, σε δημόσιο χώρο δίπλα από το φουαγιέ, παρουσία δημοσιογράφων και συνεργατών του Εθνικού. O κ. Τατούλης δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν «οι πολιτικές ή οι κομματικές πεποιθήσεις αλλά οι άνθρωποι με μεράκι», για να συμπληρώσει ότι επιθυμεί ένα Εθνικό Θέατρο με «σταθερή πολιτική και ανοιχτό στην κοινωνία». Επίσης, τόνισε ότι «δεν θα συναινέσει σε μία ανεξέλεγκτη πολιτική επιδοτήσεων και δεσμεύτηκε για αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια».