ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αριστείο στον A. Φωκά

Ελληνας μαθηματικός, ο Αθανάσιος Φωκάς, τιμήθηκε χθες το βράδυ, στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, με το Αριστείο των Θετικών Επιστημών. Στη διάρκεια της χθεσινής πανηγυρικής συνεδρίας, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος μίλησε με θέμα «H ελληνική Επανάσταση ως γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Ο Αθανάσιος Φωκάς γεννήθηκε το 1952 στην Κεφαλονιά και ήδη έχει τιμηθεί με το Naylor Prize, την ανώτατη διάκριση που απονέμεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, βραβείο που θεωρείται αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Τον Ιανουάριο του 2002 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. H Ακαδημία Αθηνών θεωρεί τον Αθανάσιο Φωκά «καταυγάζουσα ελληνική παρουσία στον διεθνή στίβο». Στη χθεσινή συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, προκηρύχθηκε το Αριστείο των Γραμμάτων, το οποίο θα απονεμηθεί στη συνεδρία της 25ης Μαρτίου του 2005, διάκριση που απονέμεται εναλλάξ με το Αριστείο Θετικών Επιστημών.

Τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος.