ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

H Αλέκα Παΐζη στο «Εμπρός»

Στον ρόλο της «Ντάμα Κούπα», την πρωτοείδαμε στους «Μονολόγους 2003» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. H Αλέκα Παΐζη θα ερμηνεύσει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τη μοναχική ηρωίδα του ομώνυμου έργου του Ιρλανδού συγγραφέα Φρανκ Μακγκίνις στο θέατρο «Εμπρός» από αύριο 25 Μαρτίου. Μια γυναίκα χωρίς όνομα περιφέρεται μ’ ένα σάκο σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο, προσπαθώντας να θυμηθεί το φοβερό γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της. H συγκλονιστική ιστορία της στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε κάποια αγροτική περιοχή της Ιρλανδίας και τα αφηγήθηκε στον συγγραφέα η τραγουδίστρια Μέιρντ Ντομχνάιλ. Το έργο «Ντάμα Κούπα» εντάσσεται στη μεγάλη σύγχρονη παράδοση του ιρλανδικού θεάτρου και ο Φρανκ Μαγκίνις, μαζί με τον Μπράιαν Φρίελ και τον Τομ Μέρφι, θεωρείται από τους κυριότερους εκπροσώπους αυτής της παράδοσης. H παράσταση θα επαναλαμβάνεται κάθε Πέμπτη στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ., σε σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου – Παγκουρέλλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Κλερ Μπρέσγουελ και μουσική Νίκου Βίττη.

Σκαλκώτας στην Πορτογαλία

Δύο συναυλίες αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα διοργανώνονται στη Λισαβώνα, την ερχόμενη Κυριακή, στην αίθουσα συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πόρτο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε της πορτογαλικής πρωτεύουσας στις 13 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που το κοινό στην Πορτογαλία θα απολαύσει έργο του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη. Στο αφιέρωμα, το μουσικό σύνολο Πιάνου και Πνευστών «Ensemble 1904/2004» θα παρουσιάσει τον «Κύκλο μουσικής για πνευστά και πιάνο» (Cycle-Concert) του Σκαλκώτα. Το σχήμα αποτελείται από τρία μέλη του τμήματος πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πόρτο: τον Ιταλογάλλο Andro Salvetti, τον Βρετανό GaviA. F. Hill, τον συμπατριώτη του Hedley Βensoκαι τον Πορτογάλο πιανίστα Luis Filipe S. Τις συναυλίες οργανώνουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο, το γερμανικό προξενείο στο Πόρτο και το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβώνα (χορηγός είναι ο εφοπλιστής Γ. Π. Ποταμιάνος). Εν τω μεταξύ προγραμματίζονται κι άλλες συναυλίες με έργα του Σκαλκώτα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο νοσοκομείο η Αρίθα Φράνκλιν

Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες ανακοινώθηκε χθες η εισαγωγή της διάσημης τραγουδίστριας Αρίθα Φράνκλιν στο νοσοκομείο. H 62χρονη βασίλισσα της σόουλ εισήχθη για νοσηλεία και το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε απλώς ότι η κατάστασή της είναι σταθερή.

Γη, μήτρα ζωής στο Λαϊκής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, της οδού Κυδαθηναίων, ολοκλήρωσε μία σημαντική τριλογία έρευνας πάνω στο Νερό, τον Αέρα και τη Γη ως πηγές ζωής, κίνησης και καθαρμού. Με την επιστημονική συνάντηση «H Γη – Μήτρα Ζωής και Δημιουργίας» προκλήθηκε η παρουσίαση 45 ομιλητών από τους χώρους της λαογραφίας, εθνογραφίας, τέχνης, ιστορίας, αρχαιολογίας, γεωπονίας και ιατρικής. Το 1997 είχε γίνει αντίστοιχη συνάντηση για το Νερό και το 2000 για τον Αέρα.