ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκέψεις γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη

Εργο φιλοσοφικό και επιστημονικό, το πολυσύνθετο και φιλόδοξο βιβλίο του καθηγητή Αντώνη Κονταράτου «Αναζητώντας Νόημα Ζωής», που μόλις εκδόθηκε από το Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια (με τη χορηγία των Μάριου και Μαρίας Δαλεζίου), παρουσιάζεται σήμερα (12.30 μ.μ.) στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) από τον ακαδημαϊκό Πάνο Λιγομενίδη.

Το βιβλίο «Αναζητώντας Νόημα Ζωής» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γκοβόστη») είναι μία αναλυτική αποτίμηση ενός έργου ζωής για τον συγγραφέα Αντώνη Κονταράτο που στο βιβλίο αυτό θίγει τα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης. Από τους επιφανέστερους ερευνητές, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Κονταράτος καταγράφει στο βιβλίο αυτό τα όρια της εμπειρίας γύρω από την κατανόηση της ύπαρξης ως υπερβατικού φαινομένου, καθώς και τα όρια της επιστημονικής γνώσης, πάνω στην κατανόηση της ουσίας και συμπεριφοράς του σύμπαντος κόσμου στο επίπεδο της ύλης, της ζωής και του νου, ως τρόπου προσέγγισης της υπαρκτής πραγματικότητας.

Ζωή και θάνατος

Οπως γράφει στην εισαγωγή ο συγγραφέας, «διατυπώνονται σκέψεις πάνω στο πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης και αναζητούνται προσεγγίσεις μέσα από τις πιο σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής μας. Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Τι πρεσβεύουν οι θρησκείες και τι δέχεται η επιστήμη, ποια μπορεί να είναι η σχέση μεταξύ υλικού και νοητικού (πλατωνικού) κόσμου στο επίπεδο της ζωής; ποιο είναι το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ποιες οι φυσικές προϋποθέσεις εμφάνισης της έμβιας ύλης; ποιοι είναι οι φυσικοί μηχανισμοί δημιουργικών αλλαγών στο σύμπαν και ποιος ο ρόλος της σύμπτωσης ή τύχης στη λειτουργία του κόσμου;».

Ο Αντώνης Κονταράτος καθιστά σαφές ότι δεν είναι στόχος του βιβλίου να δώσει απαντήσεις στα φιλοσοφικά αυτά ερωτήματα («Τέτοιες απαντήσεις δεν υπάρχουν και ίσως να μη μπορεί ποτέ να δοθούν από τον πεπερασμένο ανθρώπινο νου»). Στόχος του πολυσέλιδου αυτού βιβλίου (που χαρακτηρίζεται από την εύληπτη γλώσσα) είναι «να εστιασθεί ο στοχασμός πάνω στο πρόβλημα της ύπαρξης και να εναντικοποιηθεί η προσπάθεια επίλυσής του με την παρατήρηση, τον ορθολογισμό και την ενόραση. H κοπιαστική, πάντως αναζήτηση της «αλήθειας» έχει μεγαλύτερη πνευματική αξία από την άκοπη αποκάλυψή της διότι μοιραία σπρώχνει τον άνθρωπο στην αυτογνωσία. (…) το ταξίδι, ο δρόμος και η περιπέτεια κατά την πορεία, οδηγούν προοδευτικά στην ανθρώπινη ολοκλήρωση και όχι η άφιξη και ο τερματισμός».