ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Παράταση στην Πινακοθήκη

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, η έκθεση «Το Φως του Απόλλωνα. Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα» παρατείνεται ώς και τις 19 Απριλίου. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες έχουν ήδη θαυμάσει τα αριστουργήματα της Αναγέννησης, εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα. Τα εκθέματα που ξεπερνούν τα 500 ήρθαν στη χώρα μας από 160 μουσεία.

Μεταμορφώσεις στη Θεσσαλονίκη

Μόνο για οκτώ παραστάσεις από αύριο και μέχρι τις 4 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, η χορογραφία της Κατερίνας Παπαγεωργίου, «Κοκκινίζουμε αργά», που είχε ανέβει πέρσι για πρώτη φορά, στην Αθήνα. Πέντε πλάσματα γεννιούνται και βιώνουν την άγρια μεταμόρφωσή τους και την ολοκλήρωσή τους μέσα από την γυναικεία μορφή. H Κατερίνα Παπαγεωργίου υπογράφει τη χορογραφία και τα κοστούμια. H σκηνογραφία είναι της Νατάσσας Ψάρρη, η μουσική του Coti K, οι φωτισμοί του Θοδωρή Καραπίντσιου, ο σχεδιασμός ήχου του Κώστα Παπαχρήστου. Ερμηνεύουν οι χορεύτριες του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, Αμάλια Μπένετ, Δήμητρα Χαραλάμπους, Ελενα Τοπαλίδου, Πόλυ Βόϊκου και Νάνσυ Σταματοπούλου.

Το ελληνικό βιβλίο στη Λειψία

Με συντονιστή το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού η χώρα μας συμμετέχει στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας που αρχίζει σήμερα. Στο πλαίσιο της σειράς «Μικρές γλώσσες – Μεγάλες λογοτεχνίες» παρουσιάζεται σήμερα η Ιωάννα Καρυστιάνη ενώ το Σάββατο είναι η σειρά της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη «Το κοστούμι στο χώμα». H συγγραφέας θα συζητήσει με την μεταφράστρια Michaela Ρrinzingeκαι την λέκτορα Gesine Dammel ενώ θα έχει προηγηθεί η προβολή αποσπάσματος της ταινίας της Vera Botterbusch «Οι γυναίκες των ναυτικών». Επίσης, έκθεση με θέμα «Νεοελληνική λογοτεχνία σε γερμανική μετάφραση» στη Γερμανική Βιβλιοθήκη της Λειψίας έως τις 8 Μαΐου.

Ανδρες ηθοποιοί για την Καλαμάτα

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας αναζητά άνδρες ηθοποιούς για την θερινή παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας «Το ημέρωμα της στρίγκλας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. H ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στον «Τεχνοχώρο» (Μαυρομιχάλη 161). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2721028500 και 2721027976.

Ενας διαφορετικός «Προμηθέας»

Ο διάσημος Βρετανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Τόνι Χάρισον βρίσκεται στην Αθήνα για να διαβάσει ποίησή του και να παρουσιάσει το κινηματογραφικό ποίημα «Προμηθέας» σε πρώτη προβολή στη χώρα μας. H ταινία είναι παραλλαγή του κλασικού μύθου του Αισχύλου και διαδραματίζεται στην Βόρεια Αγγλία. O «Προμηθέας» την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) και η ανάγνωση την Δευτέρα στις 8.30 μ. μ. στο «Ιωνικό Κέντρο» (Λυσίου 11, Πλάκα).