ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Ενα νέο μουσείο στην Αθήνα

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη (8 μ.μ.) στη νέα του στέγη στην Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, στο Θησείο. Είναι η πραγματοποίηση του προσωπικού οράματος της γλύπτριας Αλεξ Μυλωνά, η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται να οργανώσει ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στο διατηρητέο εκλεκτικιστικό τριώροφο κτίριο που έχει ανασκευασθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Δικηγορείν εν Αθήναις

Ιστορική αναδρομή στον νομικό κόσμο του 19ου αιώνα και στην εξέχουσα θέση του στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου είναι το νέο βιβλίο με τίτλο «Δικηγορείν εν Αθήναις» της ιστορικού Λύντια Τρίχα. H μελέτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αντ. N. Σάκκουλα», ξεκινάει από την ίδρυση των Δικαστηρίων και τη δικηγορικού και δικαστικού σώματος και φθάνει στην εξέλιξη της κοινωνικής τους σύνθεσης και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ενας βετεράνος διαφημιστής

Ο Στάθης Γεωργιάδης έδρασε στο χώρο της διαφήμισης στην Ελλάδα από το 1947. Το απόσταγμα αυτής της μεγάλης πορείας αποτυπώνεται σε μια σειρά βιβλίων που κυκλοφορούν από την εταιρεία Publimat ΕΠΕ. Πρώτο βιβλίο της σειράς το «Ενας διαφημιστής θυμάται…», ένα οδοιπορικό που καταγράφει με νοσταλγία και ευαισθησία τις καταστάσεις από τον χώρο της διαφήμισης στα πρώτα μεταπολεμικά δειλά της βήματα. Στο τελευταίο έκτο βιβλίο του Στάθη Γεωργιάδη με τίτλο «Τι είδε, τι άκουσε, τι είπε, ένας διαφημιστής» περιγράφονται διάφορες παραξενιές που συνάντησε ο συγγραφέας, τα παλιά χρόνια, στον κλάδο του.