ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανικό πανόραμα

Τη σύγχρονη εικαστική σκηνή της Βρετανίας συστήνει στο φιλότεχνο κοινό η μεγάλη έκθεση «Britannia Works» που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο. H έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 3 Απριλίου και θα φιλοξενηθεί σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους: στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματολών & Κλεφτών 48), στην γκαλερί Xippas (Σοφοκλέους 53Δ), στον εκθεσιακό χώρο The Breeder (Ευμορφοπούλου 6) και στην αίθουσα προβολών του British Counsil (Πλατεία Κολωνακίου 17).

Πολυπολιτισμική

Η έκθεση παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα της τέχνης που παράγεται στη Βρετανία σήμερα -έτσι όπως εκφράζεται από ποικίλες μορφές τέχνης- από καλλιτέχνες διαφορετικών εθνοτήτων, κυρίως της νεότερης γενιάς. Δεν έχει κεντρικό θεματικό άξονα, αλλά εστιάζει στην ατομική συμβολή των καλλιτεχών, πολλοί από τους οποίους, έχοντας διαφορετική πολιτισμική αφετηρία, έχουν επιλέξει τη Βρετανία ως τόπο εργασίας και κατοικίας. Εκφράζει την αίσθηση της επιταχυνόμενης διεύρυνσης της βρετανικής καλλιτεχνικής σκηνής, γεγονός που δημιουργεί τη συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Britannia Works οργανώνεται σε μία στιγμή που το βρετανικό καλλιτεχνικό star system και οι ομογενοποιητικές, φημοθηρικές τάσεις που κυριάρχησαν κατά τη δεκαετία του ’90 δέχονται όλο και εντονότερη κριτική. Και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα γενικότερο, ανοιχτό βήμα συζήτησης γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και να επισημάνει τους κυριότερους τομείς που απασχολούν τους καλλιτέχνες σήμερα. Διάρκεια ώς τις 29 Μαΐου.