ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέες εκδόσεις

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελέν Καρέρ ντ’ Ενκώς

Λένιν

μετ. Κατερίνα Δασκαλάκη

«Βιβλιοπωλείον της Εστίας»

σελ. 529, 15 ευρώ

Η ζωή του Λένιν (1870-1924) χωρίζεται σε δύο περιόδους: Τα πρώτα είκοσι χρόνια είναι τα χρόνια της εξορίας τα οποία πέρασαν με το όραμα της επανάστασης και με τη σφυρηλάτηση του πολιτικού οργανισμού που θα την πραγματοποιούσε. Τον Φεβρουάριο του 1917, το όνειρο καταλήγει σε αποτυχία, καθώς η Ρωσική Επανάσταση ξεσπάει χωρίς αυτόν. Τον Οκτώβριο, ωστόσο, ο Λένιν κατακτά την εξουσία και η επανάσταση θα ακολουθήσει τελικά τον δικό του δρόμο. Μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια συγκροτεί ένα πανίσχυρο κράτος, ανοικοδομεί την Αυτοκρατορία, δημιουργεί ένα παγκόσμιο επαναστατικό κόμμα και εγκαθιστά στην ιστορία τον κομμουνισμό για εβδομήντα χρόνια.

Rene Ristelhueber

Ιστορία των Βαλκανικών λαών

μετ. Αν. Μεθενίτη – Αθ. Σταφανής

εκδ. «Παπαδήμα», σελ. 537

Το έργο αναλύει την πορεία των λαών που έζησαν στη βαλκανική χερσόνησο. Εξετάζει την ιστορία κάθε λαού χωριστά με την επισήμανση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, την παρουσίαση των αγώνων του για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και την ανάπτυξη των τρόπων που οργανώθηκε ως κράτος με σύγχρονη μορφή. Ερευνά την εμπλοκή στους δύο Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και στους παγκόσμιους, καθώς τα Βαλκάνια αποτέλεσαν σημαντικό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Παρακολουθεί, τέλος, τη σοβιετική διείσδυση στον ευαίσθητο αυτό χώρο όπως και τον ανεξάρτητο ρόλο που αναλαμβάνει η Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Αλισον Λέσλι Γκολντ

Το ημερολόγιο της Εύας Μπράουν

μετ. Αθανάσιος Ζάβαλος

εκδ. «Κέδρος», σελ. 328, 15 ευρώ

Ομορφη και αφελής, η δεκαεπτάχρονη Εύα Μπράουν γνωρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ το 1929, στο φωτογραφικό στούντιο του Χάινριχ Χόφμαν όπου εργαζόταν. Τον ερωτεύεται αμέσως. H ερωτική τους ιστορία θα συνεχιστεί παράλληλα με την άνοδό του στην εξουσία. Παρ’ όλα αυτά, οι δημόσιες εμφανίσεις του ζεύγους είναι σπάνιες και ελάχιστοι Γερμανοί γνωρίζουν τη σχέση της Μπράουν με τον Φύρερ. Το τέλος γράφεται στις 30 Απριλίου 1945 με την κοινή αυτοκτονία τους στο Βερολίνο. O Χίτλερ θα παντρευτεί την Εύα Μπράουν μόλις τριάντα έξι ώρες προτού το ζευγάρι αυτοκτονήσει.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Καίτη Μιχαλοπούλου

Στην αυτοκρατορία των ενδείξεων

Η ιστορία της δειγματοληπτικής πρακτικής στην Ελλάδα

εκδ. «Παπαζήση», σελ. 531

H θεωρία των δειγματοληπτικών ερευνών είναι μαθηματική και αποτελεί μέρος της θεωρητικής, μαθηματικής στατιστικής. H πρακτική της εντούτοις, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δηλαδή, αναπτύσσονται ως αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ερευνητικής διαδικασίας. H εργασία αναφέρεται στα ζητήματα της δειγματοληπτικής πρακτικής και παρουσιάζει την ιστορία της στην Ελλάδα ώστε να υποδειχθούν οι συνέπειες που έχει η απουσία της εφαρμογής της στην αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, για τις οποίες σχεδιάστηκε η έρευνα. Οταν η εφαρμογή της μεθόδου συμφωνεί με τη θεωρία, όταν δηλαδή επιλέγεται δείγμα πιθανοτήτων, τότε μπορούμε να ασκήσουμε νόμιμη χρήση της στατιστικής συμπερασματολογίας και τα αποτελέσματά μας συνιστούν δεδομένα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν έχουν καμιά αξία και στην καλύτερη εκδοχή μπορούν να θεωρηθούν ενδείξεις.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κατρίν Νταβίντ

Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά

μετ. Μαρία και Ελένη Παξινού

εκδ. «Ψυχογιός», σελ. 536, 20 ευρώ

Στα μέσα του 15ου αιώνα οι τύχες της Φλωρεντίας έχουν συνδεθεί με τη δυναστεία των Μεδίκων. H στροφή προς την αρχαιότητα και τους κλασικούς Ελληνες και Λατίνους συγγραφείς, την πλατωνική φιλοσοφία και τους αισθητικούς κανόνες που διαπνέουν την τέχνη, είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της εποχής. Προικισμένος με εκπληκτική μνήμη, ο Ιταλός λόγιος Τζοβάνι Πίκο ντέλα Μοράντολα έρχεται σε επαφή με διάφορους πολιτισμούς και πείθει τον Λορέντσο τον Μεγαλοπρεπή να καλέσει τον Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα χωρίς να του περάσει ποτέ από τον νου ότι ο αμείλικτος ιεροκήρυκας θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εχθρό των Μεδίκων.

George Simenon

Το μπλε δωμάτιο

μετ. Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. «Αγρα», σελ. 240, 12 ευρώ

Δυνατή πλοκή, βαθιά ψυχογραφία, υποδειγματική δομή. Στο μπλε δωμάτιο του ξενοδοχείου, η Αντρέ ρωτάει τον Τόνυ μετά το τέλος της ερωτική πράξης: «Αν ξανάβρισκα την ελευθερία μου… θα ξανάβρισκες κι εσύ τη δική σου;» O Τόνυ δεν απαντά. Αργότερα όμως, ο ανακριτής και ο ψυχίατρος προσπαθούν να καταλάβουν γιατί μετά την ερώτηση ο Τόνυ απέφευγε την ερωμένη του. Γιατί έφυγε ξαφνικά για διακοπές με τη γυναίκα και την κόρη του. Και γιατί τη μέρα της τραγωδίας είχε εξαφανιστεί. O Τόνυ δεν απαντά και πάλι στις ερωτήσεις, αλλά ξαναζεί στη μνήμη του τους μήνες που κύλησαν μετά την τελευταία του συνάντηση στο μπλε δωμάτιο. Οι ένορκοι που θα αποφανθούν για την ενοχή του Τόνυ δεν έχουν καμιά αμφιβολία για την απάντηση.

Diane Johnson

Το διαζύγιο

μετ. Χρ. Σακελλαροπούλου

εκδ. «Λιβάνη», σελ. 484, 16 ευρώ

Η Ιζαμπέλ Γουόκερ φθάνει στο Παρίσι για να βοηθήσει την αδελφή της. Αλλά το ταξίδι αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ανακαλύψει τις δικές της επιθυμίες και να αποκτήσει τη δική της κοσμοθεωρία. H Νταϊάν Τζόνσον εκσυγχρονίζει έτσι την κλασική ηρωίδα του Χένρι Τζέιμς, η οποία ταξιδεύει στην Ευρώπη ως μια αθώα προσωπικότητα, για να μεταβληθεί ωστόσο κατόπιν ως αποτέλεσμα των μηχανισμών του παλαιού κόσμου.

Αzouz Begag

Ahmed Beneddif

O Αχμέντ από τη Βουργουνδία

μετ. Κωνσταντίνος Ζαννής

εκδ. «Παρατηρητής», σελ. 224, 15 ευρώ

Καταδικασμένος για πράξεις που ποτέ δεν είχε διαπράξει, ο Αχμέντ απελάθηκε μόλις αποφυλακίστηκε για να βρεθεί κάποιο πρωινό σε ένα αλγέρικο λιμάνι, χιλιάδες λεύγες μακριά από τη γενέτειρά του Βουργουνδία, από τους συγγενείς και την κόρη του. Μέσα σε δύο χρόνια διέσχισε λαθραία δέκα χώρες προκειμένου να ξεπλύνει τον εαυτό του από ένα παρελθόν που τον αδίκησε και τον πίκρανε.