ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Απροσδόκητο τέλος

Απρόσμενο τέλος για μια νεαρή και ταλαντούχα ηθοποιό. H Ελευθερία Βιδάκη έφυγε χθες από τη ζωή, πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 35 της χρόνια, αφήνοντας πίσω της ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών, τον δημοσιογράφο σύζυγό της και μια καριέρα με πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις σε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Γεννημένη στο Θέρισο Χανίων, τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο («Βάκχες», «Τρωάδες», «Εκκλησιάζουσες», «Σχολείο σκανδάλων», «O έφηβος», «Ζωή», «Νεφέλες», «Το νησί της Αγίας»), με τον Μιχάλη Κακογιάννη («Τρωάδες»), τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών («Λαβδακίδαι») και Αγρινίου («O κύκλος με την κιμωλία») κ.ο.κ. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες του Δ. Αβδελιώδη («H Νίκη της Σαμοθράκης»), του Βασίλη Βαφέα («Κάθε Σάββατο) και της Στ. Μπελέση («Γυάλινα Πορτραίτα»). H τηλεοπτική της παρουσία, λαμπερή και χαρισματική, ήταν πυκνή: «Μικροί – Μεγάλοι» (ET1), «Φωτορομάντζο» (ET1), «Καθρέφτες» (ET2), «Καλημέρα ζωή» (ANT1), «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» (MEGA), κ.ά. H κηδεία της θα γίνει στη γενέτειρά της.

Οι φετινές «Εκκλησιάζουσες»

Μία από τις αριστοφανικές κωμωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι στα φεστιβάλ θα προέρχεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: Ανεβάζει τις «Εκκλησιάζουσες» με τη συμβολή του «Φεστιβάλ Αθηνών» σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου και Βασίλη Μυριανθόπουλου και πρωταγωνιστές τους Κατιάνα Μπαλανίκα, Τάσο Χαλκιά, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργο Χρανιώτη κ.ά. Ενα «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό της παράστασης αυτής είναι και το γεγονός ότι η μουσική της θα είναι «από τα παραδοσιακά Χάλκινα της Μακεδονίας και των Βαλκανίων», σε διασκευή και ενορχήστρωση από τον K. Χαριτάτο.

Εκαναν άριστα το καθήκον τους

Τους συναδέλφους τους υποστηρίζουν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την υπόθεση της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη, εκεί όπου κατασκευάζεται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. O ΣΕΑ, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, διαπίστωσε ότι «όσον αφορά στην ανασκαφή και διατήρηση των αρχαιοτήτων, ακολουθήθηκαν οι λύσεις που παγίως εφαρμόζονται στο πλαίσιο της αρχαιολογικής νομοθεσίας σχετικά με ιδιωτικά και δημόσια έργα». Χαρακτηρίζει υποδειγματική την ανασκαφική έρευνα που έγινε επί μια 6ετία στο οικόπεδο και αποκάλυψε τμήματα της πόλεως των Αθηνών σε διαδοχικές φάσεις, χρονολογούμενες από τον 5ο π.Χ. αι. έως τον 7ο μ.Χ. αι. και αναμενόμενα τα ευρήματα. Για τη διατήρηση αρχαίων σε υπόγειο σημειώνει πως «είναι πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα επί σειράν ετών» και ως παραδείγματα αναφέρει τη διατήρηση τμημάτων του αρχαίου τείχους των Αθηνών στην Εθνική Τράπεζα επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου.

Ο DBC Pierre στα ελληνικά

Το βραβευμένο με Μπούκερ μυθιστόρημα του Αυστραλού DBC Pierre «Βέρνον ο μικρός θεός» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» σε μετάφραση Βάκυς Τόμπρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής των βραβείων Μπούκερ, Τζον Κάρεϊ, το βιβλίο είναι «μια φανταχτερή μαύρη κωμωδία».