ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια βιογραφία, για τον Σεφέρη, σαν μυθιστόρημα

«Οι βιογραφίες μάς μαθαίνουν προπάντων πως η ιστορία μιας ζωής είναι κάτι ασύλληπτο». M’ αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του, τη Δευτέρα το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη, ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του νεοελληνιστή Ρόντρικ Μπήτον, Γιώργος Σεφέρης – Περιμένοντας τον άγγελο, (εκδόσεις «Ωκεανίδα», μετ. Μίκα Προβατά). Γεμάτη η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη από λογοτέχνες, ποιητές, πανεπιστημιακούς, βιβλιόφιλους. Στο βήμα -εκτός από τον νεοελληνιστή συγγραφέα- ο Νάσος Βαγενάς, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Γιατί επέλεξε τον Σεφέρη; Γιατί η βιογραφία του Σεφέρη; Τι σημαίνει ο «άγγελος» του τίτλου; Σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει ο συγγραφέας Ρόντρικ Μπήτον. «Πιστεύω ότι στη διεθνή λογοτεχνία του 20ού αιώνα ο Γιώργος Σεφέρης είναι από τις πιο σημαντικές μορφές. Ανθρωπιστής με όλη τη σημασία της λέξης, κατάφερε να βασιστεί στην οδυνηρή ιστορία του τόπου και της εποχής του, αλλά όχι και να μείνει εκεί».

Η βιογραφία του Σεφέρη προέκυψε γιατί «ο βίος του ποιητή-διπλωμάτη, οι περιπέτειες της προσωπικής και της δημόσιας ζωής του Γιώργου Σεφεριάδη, από μόνος του αποτελεί αυτό που πολλοί κριτικοί του βιβλίου μου ήδη παρατήρησαν: ότι διαβάζεται «σαν μυθιστόρημα»». Ενα μυθιστόρημα που εκτείνεται σε περισσότερες από 700 σελίδες, το οποίο μέχρι σήμερα -από τις 7 Δεκεμβρίου που κυκλοφόρησε- έχουν ενδιαφερθεί να διαβάσουν περίπου 10 χιλιάδες Ελληνες. O Νάσος Βαγενάς και ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις, στο γιατί είναι ελκυστική η συγκεκριμένη βιογραφία του Σεφέρη, ιδίως στο ελληνικό κοινό. «Τριάντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Σεφέρη, η σπουδαιότητα του έργου του παραμένει ακέραιη, θα έλεγα, μάλιστα, ότι αναδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερη, παρά τις εναντίον του επιθέσεις -ή μάλλον χάρη κυρίως σ’ αυτές. Πολίτης του κόσμου και, ταυτόχρονα, ελληνικός, ο Σεφέρης μας δίνει με τα κείμενά του -ποιητικά, δοκιμιακά, ημερολογιακά, πολιτικά- εκείνο το μάθημα της αισθητικής και ηθικής ισορροπίας, ανάμεσα στην πρωτοπορία και την παράδοση, στην ιθαγένεια και τον κοσμοπολιτισμό, στην ατομική επιθυμία και τη συμμετοχή στο συλλογικό, χωρίς την οποία ο άνθρωπος μπορεί να μείνει βαρίδι θλιβερό ή να γίνει φτερό στον άνεμο. H αξία του βιβλίου του Μπήτον βρίσκεται, πιστεύω, στο γεγονός ότι κατόρθωσε να το δείξει αυτό», είπε ο Νάσος Βαγενάς.

«Βρίσκω την παρούσα βιογραφία πολλαπλά χρήσιμη και χαίρομαι που κυκλοφορεί στα ελληνικά και έχει διαβαστεί από τόσους πολλούς αναγνώστες. Επειδή μας προσφέρει πάρα πολλά. Γνώσεις, πληροφορίες, αναλύσεις. Πρώτα πρώτα μας συστήνει, όπως πιστεύω, ένα λογοτεχνικό κείμενο, αρθρωμένο με μαεστρία που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και με μεγάλο ενδιαφέρον. Επειδή προφανώς το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί παρουσιάζει για μας τους Ελληνες μεγάλο ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ο Γ. Γιατρομανωλάκης.

Μια πλούσια, πυκνή και δημιουργική ζωή, του Γιώργου Σεφέρη, περιγράφει στο βιβλίο του ο Ρόντρικ Μπήτον.