ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προ-βολες

Στην ανταπόκρισή της από την εβδομάδα μόδας του Λονδίνου στις 23 Φεβρουαρίου, η διεθνούς κύρους συντάκτρια μόδας της Ιnternational Herald Tribune, Σούζι Μένκες, αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια στις συλλογές της Mary Katrantzou και του Marios Schwab για τον επόμενο χειμώνα.

Νέοι σχεδιαστές και οι δύο, τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο. Μέσα από προτάσεις που οδηγούν σε μία καινούργια ανάγνωση της γυναικείας σιλουέτας, και οι δύο ανήκουν σε ένα μικρό, κλειστό κλαμπ σχεδιαστών που παρακολουθεί η διεθνής βιομηχανία της μόδας. Και οι δύο τους είναι Ελληνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα.

Μακριά από τον εκκωφαντικό θόρυβο και την κοινωνική αναταραχή που προκαλούν οι στυλιστικές επιλογές ενός Τζιμπρίλ Σισέ, μακριά από το κουτσομπολίστικο -κυρίως- ενδιαφέρον που προξενούν οι Ελληνες σχεδιαστές σ’ αυτήν τη χώρα, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δύο φορές τον χρόνο παρουσιάζουν ολοκληρωμένες συλλογές, που περιλαμβάνουν καθημερινά ρούχα, ρούχα που μπορούν να φορεθούν και εκτός νυχτερινής πίστας.

Ας πούμε ότι η Κατράντζου και ο Σγουόμπ ξέφυγαν. Ακολουθώντας τα χνάρια της Σοφίας Κοκοσαλάκη, φοίτησαν στο κολέγιο Central Saint Martins του Λονδίνου και χτίζουν πλέον διεθνή καριέρα.

Υπάρχει όμως και ταλέντο που μένει ακόμη εδώ. Σε μία χώρα όπου τα περιοδικά μόδας προσφέρουν ελάχιστο χώρο στους ντόπιους σχεδιαστές γιατί τους λείπει ίσως η αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να αναδείξουν κάτι καινούργιο πέρα από αυτό που ορίζουν οι περίφημες «διεθνείς τάσεις» – αλλά και γιατί ελάχιστοι Ελληνες σχεδιαστές και οίκοι έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν στις glossy σελίδες τους.

Το πρόβλημα όμως ξεπερνά τον μικρόκοσμο του συγκεκριμένου χώρου και έχει να κάνει με μία περίεργη αντίληψη που κυριαρχεί στην Ελλάδα γύρω από τη μόδα γενικότερα. Μόδα, έχει πει η Μένκες στο παρελθόν, είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα λουλούδι στο πέτο ενός Μάο σακακιού σε μια κομμουνιστική παρέλαση.

Στις πασαρέλες, αλλά και έξω στους δρόμους, η παγκόσμια βιομηχανία αναζητεί την έκφρασή της. Μια νέα γενιά Ελληνών σχεδιαστών δείχνει να την έχει βρει.