ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δάφνη Βαλέντε: «Κανένας δεν στηρίζει τον Ελληνα σχεδιαστή»

Κι εμείς νοσταλγούμε την εποχή που στο Ζάππειο έρχονταν διεθνή μοντέλα, όπως η Εύα Χερτζίκοβα, για να μαθαίνουν και οι υπόλοιπες, γίνονταν 42 επιδείξεις μόδας (!) σε τέσσερις ημέρες σε τρεις αίθουσες, συγκεντρώνονταν περισσότεροι από 30.000 θεατές, με δημοσιογράφους μόδας από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, ακόμη και την Ασία ανάμεσά τους.  

Η Δάφνη Βαλέντε υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας.  Τι λέει σήμερα; «Αυτό που συνέβη στην Εβδομάδα Μόδας ήταν μια ευτυχής συγκυρία. Ηταν η κατάλληλη στιγμή για να μας στηρίξουν σοβαροί χορηγοί. Είδαμε και ζήσαμε λάμψη στο Ζάππειο… Ομως, δεν υπήρχε υποδομή της ελληνικής μόδας. Οι Ελληνες σχεδιαστές έχουν διαφορά από τους ξένους. Οι ξένοι αγκαλιάζονται από μια ολόκληρη βιομηχανία. Εδώ, δεν υπάρχει κανείς να ασχοληθεί και να στηρίξει κάποιους Ελληνες σχεδιαστές, να πληρώσει και να τους χρηματοδοτήσει. Οταν τα χρήματα μαζεύτηκαν, αντιμετωπίσαμε την πραγματικότητα. Ηταν ένα φλας που έσβησε».

Η Δάφνη Βαλέντε εξηγεί ότι δεν υπήρχε σταθερότητα από τη μια σεζόν στην άλλη, όσον αφορά τα κρατικά χρήματα, «κάθε σεζόν μαθαίναμε στο παρά πέντε αν θα έδιναν χρήματα στη μόδα. Κι όμως, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τη μόδα σαν παράγοντα πολιτισμού, θα έπρεπε να υπάγεται η μόδα στο υπουργείο Πολιτισμού και όχι του Εμπορίου. Θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι η μόδα μπορεί να λειτουργήσει σαν διαφήμιση για την Ελλάδα. Αλλά τώρα με την κρίση, θα είναι σίγουρα το τελευταίο που θα σκεφτούν. Μακάρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας… Και να υπάρξουν νεότεροι σχεδιαστές για να ξαναστηθεί ο Σύλλογος».

Η ίδια, πάντως, δεν είναι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον. «Εχει διαλυθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Σχεδιαστών, δεν υφίσταται από την περασμένη άνοιξη. Προκηρύχθηκαν εκλογές και δεν έβαλαν υποψηφιότητα παρά μόνον δύο άτομα, οπότε δεν έγιναν εκλογές και η ιστορία κατέληξε σε διάλυση», εξηγεί. «Δεν υπήρχε διάθεση να δουλέψει κανείς. Εγώ το πήρα πολύ ζεστά, είδα τις δυνατότητες, όταν κουράστηκα, έφυγα. Ακουγα συνέχεια τα αρνητικά, τις γκρίνιες, επειδή δεν έδειχναν την ώρα που ήθελαν, με έχουν πει ακόμη και «διαβολική πρόεδρο»… Ηταν μεγάλο το πακέτο, πολλά τα εσωτερικά θέματα, έγινε και σχετικό μποϊκοτάζ από τους ίδιους τους σχεδιαστές για την εβδομάδα μόδας, φτιάξαμε ένα σύλλογο για να ασχολείται ο καθένας με την πάρτη του, κάτι που χαρακτηρίζει τους Ελληνες».

Σήμερα, η εικόνα έχει συρρικνωθεί, ορισμένοι σχεδιαστές δεν ετοιμάζουν καν συλλογές, δεν είναι εύκολο για έναν ντιζάινερ να βρει χορηγό μόνος του για μια επίδειξη σόλο. Η Δάφνη Βαλέντε ανήκει σε εκείνους που πάτησαν pause. «Εχω σταματήσει να κάνω ρούχα -προς το παρόν γιατί δεν ξέρω πότε θα μου ξαναέρθει η διάθεση- και συνεχίζω με αξεσουάρ και κοσμήματα, αλλά δείχνω τη δουλειά μου σε πιο εικαστικούς χώρους και δεν με ενδιαφέρει πλέον να κάνω πασαρέλα. Επιπλέον, έστησα και μια έκθεση φωτογραφίας για τα 25 χρόνια μου στον χώρο, με καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από μια πλισαρισμένη εσάρπα μου και θέμα την «Ελαφρότητα του είναι». Ξαφνικά κατάλαβα ότι μου δημιουργεί τρομακτικό άγχος η ιστορία διοργάνωσης μιας επίδειξης μόδας και επίσης ότι δεν είχα πλέον την επαφή με τον πελάτη. Ενώ μια παρουσίαση σε μια γκαλερί κρύβει την απαραίτητη αμεσότητα. Νιώθω καλά όταν επικοινωνώ με τους ανθρώπους που αγοράζουν τα προϊόντα μου. Μου πήρε 25 χρόνια να καταλάβω ότι τελικά δεν κάνω μόδα. Το στυλ της δουλειάς μου είναι διαχρονικό, άρα χρειάζεται έναν άλλο τρόπο παρουσίασης».

Τα «στρατόπεδα»

Πώς φτάσαμε, όμως, από τις παραδοσιακές επιδείξεις μόδας στα κεντρικά ξενοδοχεία στη σύσταση Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας και ύστερα στο Ζάππειο, με ξένους αγοραστές και δημοσιογράφους να ανακαλύπτουν το 2005 ότι υπάρχει και ελληνική μόδα, τότε που μιλούσαμε για Hellenic Fashion Week με χορηγούς και ονομασία-σιδηρόδρομο; Με την Ντόρα Μπακογιάννη τότε δήμαρχο Αθηναίων να στέλνει όλη της «τη θετική ενέργεια» και να στηρίζει την πρώτη επίσημη ελληνική εβδομάδα μόδας…

Το 2011, το Ζάππειο δεν φιλοξενεί πλέον ελληνικά ντεφιλέ. Την Τεχνόπολη επέλεξαν για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τον ερχόμενο χειμώνα οι Ασλάνης, Ντάσσιος, Τσέλιος, Βρεττάκος, Νίκος-Τάκης, ανάμεσα σε νεότερους σχεδιαστές. Και στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής, o Αγγελος Φρέντζος, ο Antoine Antoniadis, η Χαρά Λεμπέση, μαζί με λιγότερο αναγνωρίσιμα ονόματα.

Ποιοι έχουν επιλέξει να είναι εκτός των δύο αντίπαλων στρατοπέδων; Οι Λουκία, Ορσαλία Παρθένη, Deux Hommes, B. Ζούλιας, Δάφνη Βαλέντε, Γ. Ελευθεριάδης, Π. Κυριακίδης, Χρ. Βελουδάκης, Σ. Κριθαριώτη, Mi-Ro, Σήλια Δραγούνη ως Celia D, Γ. Ξενής, Λ. Καμπά, Ελ. Λεμπέση, Αγγ. Μπράτης, Χρ. Κωσταρέλλος, Απ. Μητρόπουλος, Filep Motwary, Μ. Μάστορη, Βλ. Χολέβας, Χρ. Κοτέντος…