ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συσσωρευμένα χρέη και εμπορευματοποίηση

Για τον Διονύση Ποτσολάκη, από την εταιρεία διοργανώσεων εκδηλώσεων και συναυλιών On Stage, η κατάσταση είναι τραγική. «Οχι, όμως, εξαιτίας του Καλλικράτη. Δεν πιστεύω ότι είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε πώς ο Καλλικράτης θα επηρεάσει τον πολιτισμό. Είναι λίγο νωρίς για να ξέρουμε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δικό μας κομμάτι. Το τεράστιο πρόβλημα είναι ο συνδυασμός των οφειλών των Δήμων και η λογική του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» που πρώτο εφάρμοσε το Δημόσιο. Μόνο ο Δήμος Πειραιά χρωστάει στην On Stage, 5.000 ευρώ από το 2006, κι αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

»Τι θα ακολουθήσει στο μέλλον; Το καλοκαίρι του 2011 θα είναι, μάλλον, ζοφερό. Δεν έχουμε έρθει σε καμία συμφωνία. Ο πολιτισμός θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Και απ’ ό,τι φαίνεται οι εκδηλώσεις, μουσικές, θεατρικές, εικαστικές, χορευτικές, από τώρα και στο εξής θα γίνονται με ένα και μοναδικό κριτήριο: «φέρνεις λεφτά, παίρνεις λεφτά». Κι αυτό το επισημαίνω, γιατί όλα αυτά τα χρόνια η ιστορία των εκδηλώσεων των Δήμων και των Κοινοτήτων ήταν μια κάνουλα δημοσίου χρήματος προς καλλιτέχνες, θέατρα, καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Ανεξαρτήτως αν έφερναν οι παραστάσεις αυτές τα χρήματά τους πίσω».

Η Κατερίνα Σταματάκη, της εταιρείας διοργάνωσης συναυλιών Prospero, με καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Νίκος Ξυδάκης, η Γιώτα Νέγκα κ.ά., φωτίζει μιαν άλλη τραγική πτυχή του προβλήματος. «Υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις και Πνευματικά Κέντρα που πτωχεύουν και μας αφήνουν ακάλυπτους. Πτωχεύουν σαν να είναι ανώνυμες εταιρείες και δεν μπορούμε να εισπράξουμε τα χρήματά μας γιατί δεν αναλαμβάνουν οι Δήμοι τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων. Εχει γίνει αυτό με τη Δημοτική Επιχείρηση Μυτιλήνης που μας χρωστάει χρήματα από το 2008, είμαστε στα δικαστήρια, και δεν μας καλύπτει ο Δήμος Μυτιλήνης. Και πιστέψτε με, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Εμείς, ως διοργανωτές έχουμε καταβάλει τα πάντα (ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές, φόρους μουσικών, αμοιβές μουσικών, κόστος μεταφοράς καλλιτεχνικού συγκροτήματος, ηχητική κάλυψη και όλα τα έξοδα της παραγωγής, πλέον της εισοδηματικής τους φορολόγησης) για εισοδήματα που δεν έχουμε ποτέ εισπράξει. Οταν ένα κράτος λειτουργεί έτσι, πώς μπορώ να πιστέψω ότι με τον Καλλικράτη αυτά θα λυθούν;».

Σε επίπεδο πολιτιστικής παραγωγής πώς βλέπει το καλοκαίρι του 2011; «Το τοπίο είναι εντελώς ασαφές αυτή τη στιγμή», σημειώνει η Κατερίνα Σταματάκη. «Δεν ξέρουμε μετά τη συνένωση των Δήμων τι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνονται. Από κάποιες πρώτες επαφές έχουμε πάρει ήδη πληροφορίες από Δήμους ότι φέτος για τον πολιτισμό δεν θα δώσουν χρήματα».