ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βεργίνα αποκαλύπτει σιγά σιγά τα μυστικά της

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Πλήθος νέων ευρημάτων από τη Μακεδονία και τη Θράκη φέρνουν σήμερα οι αρχαιολόγοι στην τριήμερη ετήσια συνάντησή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η Βεργίνα εξακολουθεί να εκπλήσσει με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της και να τροφοδοτεί την έρευνα σ’ όλα τα επιστημονικά πεδία. Πρόσφατα, αναπάντεχα χρυσά ευρήματα και το σκελετικό υλικό ενός συνόλου παλαιότερης ανασκαφής της Μεγάλης Τούμπας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της μελέτης για να φωτίσουν τον αρχαίο βασιλικό κόσμο των Αιγών.

Δύο νέα πρόσωπα, ένα ενήλικο και ένα νήπιο, πιθανότατα κοριτσάκι, που προφανώς συνδέονται με τον τελευταίο των Τημενιδών, προσελκύουν το ενδιαφέρον μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του ταφικού τους συνόλου στην αγορά των Αιγών. Εντοπίστηκαν στις ανασκαφές 2008- 2009, αλλά, όπως εξηγεί η διευθύντρια της ανασκαφής στη Βεργίνα, καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη, είναι νωρίς ακόμη να ταυτιστούν λόγω της σιωπής των πηγών. Οι δύο ταφές, αν και βρίσκονται δίπλα στον τάφο του Ηρακλή, νόθο γιο του Μ. Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης, δεν έρχονται σε αντιπαράθεση, ωστόσο τα πολύτιμα ευρήματα σε τρία σκεύη αναμένεται να φωτίσουν τα ιστορικά πρόσωπα.

Μια χρυσή πυξίδα με καμένα οστά που ανήκουν σε έφηβο και χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι τα κτερίσματα που περιείχε το πρώτο χάλκινο κυλινδρικό σκεύος. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και άλλα δύο πολύτιμα αγγεία: μια ασημένια υδρία που περιείχε τα ακτέριστα σκελετικά κατάλοιπα από την καύση ενός ενήλικα αδιευκρίνιστης ηλικίας και φύλου. Το δεύτερο αγγείο, ένας ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας με επιχρύσωση και μιας αδιάγνωστης μέχρι στιγμής παράστασης, περιείχε τα οστά μικρού παιδιού ηλικίας 3-7 ετών, πιθανότατα μικρού κοριτσιού όπως μαρτυρούν τα χρυσά σκουλαρίκια με τις φτερωτές Νίκες. Ο ίδιος αμφορέας έφερε χρυσά διακοσμητικά δισκάρια διακοσμημένα με ακτίνες και γοργόνειο καθώς και χρυσό στεφάνι μάλλον ελιάς.

Το διεθνές ενδιαφέρον πάντως και τα αναπάντητα ερωτήματα για τη Βεργίνα οδήγησαν τους αρχαιολόγους στην απόφαση για τη δημιουργία βάσης δεδομένων και της ανάρτησης στο Διαδίκτυο του σκελετικού υλικού από τον θάλαμο του τάφου ΙΙ της Μ. Τούμπας, η χρονολόγηση του οποίου απασχολεί τους ειδικούς ώς τις μέρες μας. Δύο ανθρωπολόγοι αναλαμβάνουν τη διαδικασία με σκοπό όχι μόνο την ερμηνευτική προσέγγιση αλλά και την καταγραφή με τα πρώτα πορίσματα, φωτίζοντας ασαφή στοιχεία πάνω στα οποία είχαν στηριχθεί παλαιότερες ανθρωπολογικές, αρχαιολογικές και ιστορικές θεωρίες.