ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οιδίποδας στην Παλαιστίνη, αποκαλύψεις στο Μπορντό

Μέσα από τις φλόγες***

ΔΡΑΜΑ

Σκηνοθεσία: Ντενίς Βιλενέβ

Ερμηνεία: Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελίσσα Ντεσορμό-Πουλέν, Μαξίμ Γκοντέτ, Ρεμί Ζιράρντ.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Το καναδέζικο δράμα «Μέσα από τις φλόγες» ήταν υποψήφιο στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας στα φετινά Οσκαρ. Δύο δίδυμα, μία κοπέλα και ένας νεαρός άντρας, μετά τον θάνατο της μητέρας τους παραλαμβάνουν από έναν συμβολαιογράφο δύο φακέλους. Ο ένας πρέπει να φτάσει στα χέρια του πατέρα τους, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισαν και τον θεωρούσαν νεκρό, και ο άλλος στα χέρια ενός αδελφού τους, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν μέχρι τη στιγμή που άνοιξε η διαθήκη της μητέρας τους. Η παράδοση των φακέλων αφορά ένα χρέος δικό της, που μόλις μετατέθηκε στα δίδυμα παιδιά της. Η κοπέλα αφήνει τον Καναδά και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της, προσπαθώντας να συνθέσει τα κομμάτια ενός παζλ γύρω από την οικογένειά της. Το πρώτο κομμάτι του παζλ είναι μια παλιά φωτογραφία της μητέρας της, τραβηγμένη σε μια φυλακή. Σε λίγο θα βρεθεί κοντά της και ο αδελφός της.

Ο σκηνοθέτης Ντενίς Βιλενέβ τοποθετεί στερότυπα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας (αιμομιξία, ύβρις, χρέος, λύτρωση) στον ομφαλό μιας ταινίας που εξωτερικά τουλάχιστον θυμίζει μελόδραμα. Στο διά ταύτα, υπάρχει το σχόλιο για το μίσος χριστιανών και μουσουλμάνων. Η σκηνή του προλόγου και δυο – τρεις ακόμη είναι συγκλονιστικές.

Επίσης

Στα γαλλικά «Μικρά αθώα ψέματα» (**½) ο Γκιγιόμ Κανέ περιστρέφεται γύρω από τα μυστικά και τα ψέματα μιας παρέας φίλων που περνούν το καλοκαίρι τους στο εξοχικό ενός από αυτούς. Σύννεφο στον ορίζοντα του καλοκαιριού είναι ο βαρύς τραυματισμός ενός άλλου από την παρέα, σε τροχαίο στο Παρίσι πριν φύγουν για τις παραλίες του Νότου.

Προβάλλεται και το αγγλικό νεονουάρ «London Boulevard» (** 1/2), κάτι μεταξύ «Get Carter» και «Σωματοφύλακα», με Κόλιν Φάρελ και Κίρα Νάιτλι. Εξαιρετικό στυλ, βοηθούσης της φωτογραφίας του Κρις Μενγκις. Γυρίστηκε από τον Γουίλιαμ Μόναχαν.