ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις αντιήρωες στην «Αυλή» ενός κόσμου που αλλάζει

ΘΕΑΤΡΟ. Το βραβείο του καλύτερου ιταλικού νέου έργου είχε αποσπάσει το 2004 «Η Αυλή» του Σπίρο Σιμόνε που ανεβαίνει φέτος στον πολυχώρο «Αγγέλων Βήμα» σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη. Ενα έργο πολιτικό, αιχμηρό που συνδυάζει δράμα και κωμωδία με έναν μοναδικό τρόπο. Γνωστός για την ιδιαιτερότητα και την τόλμη των επιλογών του ο Δαμάτης ίδρυσε πριν από έξι χρόνια το «Αγγέλων Βήμα» με στόχο να δώσει βήμα «σε όσους έχουν κάτι νέο να αγγείλουν στην τέχνη και τον πολιτισμό». Ετσι κι έγινε…

Στην οδό Σατωβριάνδου 36, στην Ομόνοια, στο διατηρητέο κτίριο, για την αποκατάσταση του οποίου εργάστηκε όλη η γειτονιά, έχουν από τότε παρουσιαστεί παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα. Ανάμεσα στα πολλά φετινά (μεταξύ των οποίων και η Ζωζώ Σαπουντζάκη) η «Αυλή» του Σιμόνε έρχεται να δώσει το προσωπικό στίγμα του Κοραή Δαμάτη, ο οποίος σκηνοθετεί, παίζει έναν από τους τρεις ρόλους, υπογράφει σκηνικά και κοστούμια. «Το έργο έχει μια ιλαρότητα, στοιχεία φάρσας, όπου όμως το γέλιο δεν το ελαφραίνει, αντιθέτως υπογραμμίζει την αλήθεια του», λέει ο ίδιος σε συνομιλία του με την «Κ».

Εξω απ’ την Αυλή, στα σκουπίδια της πόλης βιώνουν την ελευθερία τους ο Πέπε και ο Θάνος, τα δύο απ’ τα τρία πρόσωπα του έργου. Ζουν με τα απαραίτητα, έχουν περιορίσει τις ανάγκες τους στο ελάχιστο, τρώνε ό,τι βρούνε, ψάχνουν να βρουν τις Κυριακές που έχουν καταργηθεί και σχολιάζουν περιπαικτικά τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους έχει επιβάλλει, ακόμα κι εδώ στο περιθώριο, η κρατική εξουσία. Μέχρι που εμφανίζεται το τρίτο πρόσωπο, αυτός που δεν έχει όνομα, ο Ενας, ο οποίος διωγμένος βίαια από την Αυλή προσπαθεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει τον οίκτο. «Το εγώ των τριών αυτών αντιηρώων είναι μια κουκκιδίτσα μπροστά σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Σ’ αυτή την αλλαγή, κάποια δεδομένα, κάποιοι άνθρωποι θα εξαφανιστούν», υπογραμμίζει ο Κοραής Δαμάτης γι’ αυτό το επίκαιρο, σχεδόν προφητικό έργο.

Η μετάφραση είναι του Πέτρου Νάκου, η επιμέλεια της κίνησης της Μαρίζας Τσίγκα. Παίζουν επίσης ο Οθωνας Μεταξάς και ο Γιάννης Δρίτσας.