ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Radiohead, η μεγάλη επιστροφή

ΜΟΥΣΙΚΗ. Οι Radiohead ανέβασαν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά προς downloading στην ιστοσελίδα τους. Στα ξαφνικά! Χωρίς να έχουν ανακοινώσει ότι έχουν μπει στο στούντιο και ετοιμάζουν δίσκο, χωρίς να δημιουργήσουν αναμονή, χωρίς τις συνηθισμένες συνεντεύξεις Τύπου ή τις δηλώσεις που προηγούνται της δουλειάς μιας μεγάλης μπάντας, το βρετανικό συγκρότημα απλώς ανέβασε τη δουλειά του στο Διαδίκτυο συνοδευόμενη από ένα post με κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα διαδικτυακό σούσουρο. «Οι Radiohead ανέβασαν δίσκο!»

Ο δίσκος ονομάζεται «The King of Limbs» και είναι η όγδοη στούντιο δουλειά του συγκροτήματος. Προς το παρόν διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ σε «υλική» (βινύλιο και δίσκο) θα κυκλοφορήσει τον Μάιο. Και παρά το ότι η επιστροφή των Radiohead ξάφνιασε, η μουσική του δίσκου δεν ξαφνιάζει. Είναι η φυσική εξέλιξη της μουσικής του συγκροτήματος. Εχοντας αφήσει πίσω μακριά την κιθαριστική ροκ του «Pablo Honey» και του «OK Computer» (όταν στις συναυλίες ζητάει το κοινό το «Creep», ο ίδιος ο Thom Yorke απαντάει crap), οι Radiohead ακολουθούν πλέον electro/ambient μονοπάτια. Ηλεκτρονική ψυχεδέλεια, ατμοσφαιρικοί μείκτες και όπως πάντα το φαλτσέτο της φωνής του Thom Yorke σε τόνους υποτονικούς, νευρικούς και ενίοτε αγχωτικούς. Το πρώτο βιντεοκλίπ από τον δίσκο είναι το «Lotus Flower», που μπορείτε να το αναζητήσετε στο YouTube, να δείτε έναν Yorke να χορεύει νευρωτικά και να πάρετε μια καλή γεύση από την εικόνα που έχει σε γενικές γραμμές το άλμπουμ.

Σε αντίθεση με το «In Rainbows» του 2007, όπου οι Radiohead ανέβασαν στο site τους και ο κάθε χρήστης είχε τη δυνατότητα να πληρώσει ό,τι ποσό ήθελε, από 0 έως 99 λίρες, στο «King of Limbs» οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν για να κατεβάσουν τη μουσική. Αν και οι ίδιοι το έχουν διαψεύσει, λέγεται ότι όταν οι Radiohead άφησαν τους χρήστες να επιλέξουν το πόσα θα πληρώσουν, οι περισσότεροι επέλεξαν μηδενική προσφορά και το συγκρότημα δεν έβγαλε τα αναμενόμενα. Οπως και να έχουν τα πράγματα, το αχαλίνωτα ελεύθερο και ανεμπόδιστο downloading μουσικής (και όχι μόνο) έχει φέρει τα πάνω κάτω. Κι όπως ο ίδιος ο Thom Yorke έχει δηλώσει: «Η κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας είναι θέμα ημερών».