ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις ταλαντούχες για το «Μελίνα Μερκούρη»

ΘΕΣΜΟΙ. Τρία ταλαντούχα κορίτσια, η Λουκία Μιχαλοπούλου, η Χριστίνα Μαξούρη και η Δήμητρα Σύρου, η δραστηριότητα των οποίων δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια στον χώρο του θεάτρου, είναι οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» που μέχρι πέρυσι απονέμονταν μαζί με εκείνο του «Δημήτρη Χορν».

Από φέτος, ο θεσμός που θέσπισε για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη θα είναι ανεξάρτητος και ανανεωμένος. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για τις 22 του μηνός (8 μ.μ.) στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με ελεύθερη είσοδο και θα περιλαμβάνει ειδική τελετή την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Η επιτροπή που θα αποφασίσει μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τη θεατρική περίοδο 2009-2010 αποτελείται από τη Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), και μέλη τους: Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρη Λιγνάδη και Ρένη Πιττακή. Το βραβείο εκτός από 3.000 ευρώ που θα δοθούν στην τιμώμενη ηθοποιό περιλαμβάνει και την αγαπημένη καρφίτσα-κόσμημα της Μελίνας Μερκούρη, η οποία δίνεται για ένα έτος και παραδίδεται στην επόμενη βραβευθείσα. Οι φετινές υποψήφιες είναι: Η Λουκία Μιχαλοπούλου για τον ρόλο της «Χίλντε» στην «Κυρία από τη θάλασσα» του Ερρίκου Ιψεν σε σκηνοθεσία Ερικ Στούμπε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού και για τον ρόλο της «Τέσσα» στο έργο του Δημ. Δημητριάδη «Τόκος» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010.

Η Χριστίνα Μαξούρη για τη συμμετοχή της στις «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Και η Δήμητρα Σύρου για την παράσταση «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η επιτροπή ξεχώρισε και τις ερμηνείες της Γιασεμί Κηλαηδόνη («Μαράν Αθά») και της Γαλήνης Χατζηπασχάλη ( «Λεόντιος και Λένα»), οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις υποψηφιότητες, καθώς η παρουσία τους στο θέατρο υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.