ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία κινηματογράφου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Για τη δεύτερη απονομή των βραβείων της ετοιμάζεται η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, που ανακοίνωσε χθες τις υποψηφιότητες στις 18 κατηγορίες βραβείων. Συνολικά τις υποψηφιότητες διεκδίκησαν 17 ταινίες μυθοπλασίας, 7 ντοκιμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους. Τις περισσότερες υποψηφιότητες συγκεντρώνει η «Χώρα προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα, συνολικά 12 (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, α΄ ανδρικού, β΄ ανδρικού και β΄ γυναικείου ρόλου, μοντάζ, ήχου, μακιγιάζ, ενδυματολογίας και μουσικής).

Ακολουθούν, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη με εννέα υποψηφιότητες (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ γυναικείου και β΄ ανδρικού ρόλου, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας και ήχου) και το «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη» του Σωτήρη Γκορίτσα με οκτώ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου, μοντάζ, μουσικής και ήχου).

Την πεντάδα των υποψηφιοτήτων καλύτερης ταινίας συμπληρώνουν το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη με έξι υποψηφιότητες (ταινίας, α΄ ανδρικού και β΄ γυναικείου ρόλου, ενδυματολογίας, σκηνικών και μακιγιάζ) και το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη με τέσσερις (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ γυναικείου ρόλου). Επτά υποψηφιότητες έχει συγκεντρώσει η «Υπογραφή» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (β΄ γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, μουσικής, σκηνικών, ενδυματολογίας, μακιγιάζ και εφέ).

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, η απονομή των βραβείων πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την οποία η Ακαδημία εγκαινιάζει μόνιμη συνεργασία που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και συμπαραγωγές.