ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε γωνιά, μία ιστορία, με τη φωνή της Λητώς Κατακουζηνού

ΕΚΔΟΣΗ. Ενα ιστορικό πιάνο κατοικεί σήμερα ανάμεσα στην οικία και το ιατρείο του νευρολόγου-ψυχιάτρου Αγγελου Κατακουζηνού. Σε ένα διάδρομο που ενώνει το διάσημο διαμέρισμα της Αμαλίας με το μικρότερο χώρο μιας άλλης πολυκατοικίας με είσοδο την οδό Οθωνος. Σε αυτό το πιάνο έπαιξε για πρώτη φορά τον «Μεγάλο Ερωτικό» του ο Χατζηδάκις… Πρόκειται για μια από τις πολλές ανακαλύψεις που απολαμβάνει κανείς σε αυτό το σπίτι που ανήκει στο Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. Εδώ, κάθε γωνιά, κάθε αντικείμενο κρύβει μια ενδιαφέρουσα ανθρωποκεντρική ιστορία, ενθύμιο της εξωστρέφειας και της πηγαίας κοινωνικότητας και βαθιάς σχέσης με την τέχνη ενός ζευγαριού που χάραξε τη δική του ιστορία.

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της Λητώς Κατακουζηνού «Αγγελος Κατακουζηνός. Ο Βαλής μου» (εκδ. Μικρή Αρκτος), που κυκλοφορεί υπομνηματισμένο και συμπληρωμένο με νέο υλικό, ανέκδοτες φωτογραφίες και ένα επίμετρο για την Οικία Κατακουζηνού. Στο βιβλίο ακούγεται η φωνή της Λητώς, που γράφει την ιστορία του συζύγου της, αφηγούμενη παράλληλα την πολιτιστική τους δράση. Με συντροφιά το βιβλίο, η περιήγηση αποκτά μια άλλη ζωντάνια, ανάμεσα στα φορέματα της Λητώς, τις «αρματωσιές» που φορούσε καθώς χόρευε μέχρι τελικής πτώσεως, τα πολύτιμα μασίφ και τόσο μοντέρνα έπιπλα του ιατρείου του Κατακουζηνού, που φέρουν την υπογραφή του Στάμου Παπαδάκη, τη γενική διακοσμητική επιμέλεια του Τσαρούχη… Και φυσικά, τα πιο θαυμαστά από τα αποκτήματα του ζευγαριού: τα έργα τέχνης του Σαγκάλ, του Πικάσο, του Γκίκα, του Βασιλείου, του Γουναρόπουλου, όλα χαρισμένα στο ζευγάρι από αληθινούς φίλους, τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Με αφορμή λοιπόν την επανέκδοση του βιβλίου, που πρωτίστως, εμμένει στην τεκμηρίωση όλων αυτών που αναφέρει η Λητώ Κατακουζηνού, το Ιδρυμα εκθέτει αυτά τα έργα, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό σχετικό με την εποχή της περίφημης γενιάς του ’30, ανέκδοτα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα της εποχής του ’50 και του ’60, όπως τα εγκαίνια του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά Μυτιλήνης ή τις εκδηλώσεις-αφιερώματα στους Γιώργο Σεφέρη, Albert Camus, Σπύρο Βασιλείου κ.ά., τις οποίες οργάνωσε ο Αγγελος Κατακουζηνός… Εως 30/3. (www. katakouzenos.gr, τηλ. 210-76.10.616)