ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου

ΙΣΤΟΡΙΑ. Ηταν τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Καταλανός ιστορικός Αντόνι Ρουμπιό ανακάλυψε μέσα σ’ ένα παλιό βιβλίο το πρωτόκολλο της Βασιλικής Καγκελαρίας της Αραγωνίας, με αριθμό 1268. Θέμα του πρωτοκόλλου, ένα Εγκώμιο για την Ακρόπολη των Αθηνών, που είχε συντάξει το 1380 ο Πέτρος ο Δ΄ της Αραγωνίας. Την ιστορία αφηγείται στην «Κ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Εουσέμπι Αγιένσα Πρατ. Και προσθέτει ότι σ’ ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, ο Αντόνι Ρουμπιό «εκφώνησε με κάθε επισημότητα το εγκώμιο αυτό »κατασυγκινημένος καθώς αντηχούσε ξανά η γλώσσα στην οποία γράφτηκε, μπροστά στη μεγαλειώδη κιονοστοιχία του Παρθενώνα»».

Ονειρο αυτού του ρομαντικού και ενθουσιώδους ιστορικού ήταν να στηθεί στον περίβολο του Παρθενώνα μια πλάκα, στα ελληνικά και τα καταλανικά «που θα θύμιζαν στις επόμενες γενιές ότι εκείνες οι συμμορίες των Καταλανών δεν ήταν τόσο βάρβαρες, ούτε αδιαφορούσαν για το ωραίο, όπως συνήθως λέγεται».

Το όνειρο του Αντόνι Ρουμπιό έγινε πραγματικότητα. Και φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα η πλάκα αυτή τοποθετήθηκε στην Ακρόπολη. Στην επιφάνειά της αναγράφονται σε τέσσερις γλώσσες (καταλανικά, ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά) τα λόγια του Αραγωνέζου βασιλιά, «προς τιμήν της ανθρώπινης δημιουργίας που δεν κοιτάζει χώρες ή σύνορα». Τα αποκαλυπτήρια αυτής της πλάκας θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας. Για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας συνεργάστηκαν τα Ινστιτούτα Θερβάντες στην Αθήνα και τη Μαδρίτη, η ισπανική πρεσβεία και η Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μadonna Catalana

Με αυτή την αφορμή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Μεσογείου και το Ινστιτούτο Θερβάντες συνδιοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση που έχει τίτλο «Μια θάλασσα από νόμους», με θέμα τη δημιουργία της ποικίλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει από 24 Μαρτίου ώς 16 Απριλίου, παρουσιάζει, για πρώτη φορά, πολλά χειρόγραφα ντοκουμέντα, κώδικες, νομίσματα, χάρτες της περιόδου καθώς και την τοιχογραφία του 15ου αι. «Παναγία των Καταλανών» (Madonna Catalana). Τα σπάνια εκθέματα προέρχονται από σημαντικές συλλογές της Ισπανίας και της Ελλάδας. Την έκθεση πλαισιώνει κύκλος διαλέξεων με τίτλο «1311-2011: 700 χρόνια καταλανο-αραγωνικής παρουσίας στην Αθήνα».