ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κομβικό το 2011 για τα κανάλια

Για τις στρεβλώσεις που προκάλεσε η κρατική παρέμβαση (π. χ. νόμος Βενιζέλου, Ρουσόπουλου) στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΚΑΪ κ. Ιωάννης Αλαφούζος, χθες, στο συνέδριο «Επικοινωνία, η επόμενη μέρα». Αποτέλεσμα, όπως είπε, των στρεβλώσεων αυτών είναι επιχειρήσεις από τη μια να μην πληρώνουν ούτε καν το ρεύμα που χρησιμοποιούν και από την άλλη να συνάπτουν υπέρογκα δάνεια. Κατά τον κ. Αλαφούζο, το 2011 θα είναι ένα πιο δύσκολο έτος. Δεν αποκλείεται ακόμα και το κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών, όπως είπε, προσθέτοντας όμως ότι θα δημιουργηθούν νέοι όμιλοι στα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη επιχείρηση που με τη στάση της απειλεί να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παίρνοντας αφορμή από τη σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ «1821» κατέληξε, τονίζοντας ότι υπάρχουν «δύο Ελλάδες», μία που κοιτάζει προς τη Δύση, στην οποία έχουν συνειδητοποιήσει πως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, και η άλλη προς την Ανατολή, που θεωρεί ότι όλα είναι συζητήσιμα.

Με τον εύγλωττο τίτλο «Μήλα μου πράσινα» αρχίζει την Κυριακή στην ΕΤ1, στις 10.30, μια νέα οικολογική σειρά ντοκιμαντέρ, με την ακαδημαϊκό Λενιώ Μυριβήλη, να συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες που έκαναν την οικολογία πράξη. Μεταξύ αυτών είναι ο Δ. Γεώργας, ένας από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές, και ο Θ. Ντούμας, που ασχολείται εδώ και 10 χρόνια με τη βιολογική κτηνοτροφία. Με καθυστέρηση επιστρέφει σήμερα, στις 20.45, στην ΕΤ1, «Η εποχή των εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου να εστιάζει στην εικαστική σκηνή, όπως επηρεάζεται από την κρίση στην παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου. Στην πρώτη εκπομπή μιλάει με τους αρχιτέκτονες Φοίβη Γιαννίση και Ζήση Κοτιώνη, που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής το 2010 στη Βενετία. Εκπροσώπους της νέας γενιάς κινηματογραφιστών, όπως οι Σ. Τζουμέρκας, Αργ. Παπαδημητρόπουλος και Χρ. Γεωργίου, φιλοξενεί μεταξύ άλλων ο Σ. Φυντανίδης την Κυριακή στην εκπομπή «Οι παρέες γράφουν ιστορία» (ΝΕΤ, 12.30).

Με την ενδοσχολική βία ασχολούνται οι «Πρωταγωνιστές» με τον Στ. Θεοδωράκη, την Κυριακή (Mega, 23.40). Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν θύτες και θύματα της μάστιγας που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ως «bullying», καθώς και ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι, ενώ αναγνωρίσιμα πρόσωπα θυμούνται αντίστοιχα περιστατικά όταν ήταν μαθητές.

Η ΕΡΤ μας θυμίζει την εθνική επέτειο προβάλλοντας εκτός από την παρέλαση (αύριο, ΕΤ3 και ΕΤ1, 11.25) σχετικά ντοκιμαντέρ, ενώ επίκαιρα αφιερώματα φιλοξενούν δύο τακτικές εκπομπές. Το σημερινό «Κουτί της Πανδώρας» με τον Κ. Βαξεβάνη (ΝΕΤ, 23.00) με υπότιτλο «Το αθάνατο ’21 και η ευθανασία της Ιστορίας» ανοίγει για τους κοινούς θνητούς του 1821 που έγιναν ήρωες επειδή υπερέβησαν τον εαυτό τους, όπως οι Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Μακρυγιάννης και για εμάς που τους ηρωοποιήσαμε στην ανάγκη μας να προσκυνάμε εθνικά εικονίσματα. Την Παρασκευή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρ. Βασιλόπουλο (ΝΕΤ, 22.00) εστιάζει στο άδοξο τέλος ηρώων του ’21, όπως ο Νικηταράς, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, που έδωσαν ό, τι είχαν για την Επανάσταση, αλλά αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα.