ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνική «πρώτη» για έργο του Πίντερ

Ενα πρωτόπαιχτο στην Ελλάδα έργο είναι η μαύρη κωμωδία «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, φετινή παραγωγή της Νέας Σκηνής του Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων. «Νύχτα Χριστουγέννων. Σ’ ένα κρατικό «ησυχαστήριο» γεννιέται άρρεν τέκνο από την ασθενή 6459, ενώ ένας άλλος ασθενής, ο 6457, βρίσκεται μυστηριωδώς νεκρός. Τι έχει συμβεί, ποιος είναι ο πατέρας του παράνομου βρέφους; Πώς πέθανε ο 6457 και γιατί κηδεύτηκε μυστικά και εσπευσμένα;».

Το «Θερμοκήπιο» (1958) ανήκει στα μεγάλα νεανικά έργα του Χάρολντ Πίντερ, γραμμένο ανάμεσα στο «Πάρτι Γενεθλίων», τον «Επιστάτη» και το «Βουβό γκαρσόνι». Θαμμένο στο συρτάρι του συγγραφέα μέχρι το 1979, ανεβαίνει στη σκηνή το 1980 σε σκηνοθεσία του ίδιου του Χάρολντ Πίντερ. Η παράσταση του έργου αποτελεί θεατρικό γεγονός. Ο ίδιος ο Πίντερ θα πει «τελικά, το έργο άξιζε ν’ ανεβεί» και στην παράσταση του 1995, παίζει ο ίδιος τον ρόλο του Ρουτ με εξαιρετική επιτυχία.

Πρόκειται για ένα από τα προφητικότερα και οξυδερκέστερα πολιτικά έργα του 20ού αιώνα. Πολιτική σάτιρα με μπεκετικούς απόηχους πάνω στο τερατώδες σύμπλεγμα που αποτελεί την κρατική εξουσία, το σύμπλεγμα της αυθαιρεσίας, της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατικής παραμόρφωσης με τη συνακόλουθη διαφθορά. Ο χώρος που διαδραματίζεται το έργο είναι ένα κρατικό «ησυχαστήριο», ένα Θερμοκήπιο, όπου αθέατοι για μας ασθενείς, που αναφέρονται με τους κωδικούς τους, ανακρίνονται και κακοποιούνται παντοιοτρόπως από το διεφθαρμένο και εξουσιομανές προσωπικό.

Η μετάφραση είναι του Νίνου Φένεκ-Μικελίδη, η σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Παίζουν οι Λευτέρης Βογιατζής, Παντ. Δεντάκης, Δημ. Ημελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Βασ. Κουκαλάνι, Γ. Νταλιάνης και Θ. Τοκάκης.