ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενας φάρος εκπαίδευσης και γνώσης στον Πειραιά

Λίγοι ιδιωτικοί φορείς στην Ελλάδα καταφέρνουν να συγκεντρώσουν πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες κάτω από την ίδια στέγη. Το κοινωφελές Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» όχι μόνο δίνει πνοή στον -αφυδατωμένο από εκδηλώσεις- Πειραιά, αλλά απλώνει την ακτινοβολία του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συστάθηκε την άνοιξη του 2007, με Προεδρικό Διάταγμα και τις υπογραφές των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών και Ναυτιλίας, αλλά στην ουσία αποτελεί μετεξέλιξη της Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη, που θεσμοθετήθηκε το 1993.

Πριν από λίγες ημέρες, περάσαμε το κατώφλι του αναπαλαιωμένου αρχοντικού στην οδό Μπουμπουλίνας και συναντήσαμε την πρόεδρο Μαριλένα Λασκαρίδη, καθώς και τη σύμβουλο της Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη, Καλή Κυπαρίσση, οι οποίες μας εξήγησαν τη φιλοσοφία του Ιδρύματος. Μαζί με το εμβληματικό νεοκλασικό της Ακτής Μουτσοπούλου που βρίσκεται στην πιο προνομιακή θέση στο Πασαλιμάνι, αποτελούν ένα «φάρο» εκπαίδευσης και γνώσης, μεγάλης εμβέλειας, με προσκεκλημένους ομιλητές του διαμετρήματος της Κικής Δημουλά, της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ και άλλων διακεκριμένων λογοτεχνών και επιστημόνων.

Η ιδρύτρια

Η Πειραιώτισσα Καίτη Λασκαρίδη εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΕΝ Ελλάδος τη δεκαετία του 1950 και επί μία 30ετία υπηρέτησε με αφοσίωση τον θεσμό. Υπήρξε κινητήριος δύναμη για πολλά χρόνια, με μεγάλη έγνοια για την επιμόρφωση του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες εκείνης της εποχής. Μετά τον θάνατό της, το 1993, ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ίδρυσε στη μνήμη της μια δανειστική βιβλιοθήκη, στο αναπαλαιωμένο οίκημα όπου στεγάζεται η ΧΕΝ Νέου Φαλήρου.

Ο συνεχής εμπλουτισμός της με βιβλία αλλά και η διάθεση των παιδιών της εκλιπούσας, Πάνου και Μαριλένας Λασκαρίδη, να συνεχίσουν το όραμά της τους οδήγησαν στην απόφαση να μεταστεγάσουν τη βιβλιοθήκη στο αρχοντικό επί της οδού Μπουμπουλίνας και Πραξιτέλους το 2006.

«Ηδη από την περίοδο του Νέου Φαλήρου είχαμε ξεκινήσει πολιτιστικές δράσεις, αλλά η μετεγκατάσταση στην καρδιά του Πειραιά μας έδωσε τη δυνατότητα να επεκταθούμε σε πολλούς τομείς, καθώς αποκτήσαμε δύο αίθουσες εκδηλώσεων. Εκτός από τη δανειστική βιβλιοθήκη που έχει 2.000 μέλη και 15.000 τόμους, διοργανώνουμε συνεχώς ομιλίες, δεχόμαστε τις επισκέψεις σχολείων για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Καθημερινά έρχονται 200 ώς και 600 παιδιά. Συσπειρώνουμε ανθρώπους διαφορετικών γενιών και ασχολιών: από μια απλή νοικοκυρά που θέλει να πάρει ένα βιβλίο μέχρι έναν ερευνητή που ψάχνει κάτι συγκεκριμένο.

Κάνουμε σεμινάρια, ημερίδες, αφιερώματα, εκθέσεις, τιμητικές και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο προκηρύσσουμε λογοτεχνικό διαγωνισμό πρωτόλειου διηγήματος. Η προσθήκη του δεύτερου κτιρίου μάς έδωσε την ευκαιρία να ανοιχτούμε ακόμα περισσότερο στο κοινό. Σε όλες μας τις προσπάθειες είχαμε αρωγούς επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος», μας εξηγεί η Μαριλένα Λασκαρίδη.

«Στόχος του Ιδρύματος είναι να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που θέλουν να ενισχύσουν τη μόρφωσή τους, αλλά και στα παιδιά που διψούν για διαφορετικού τύπου πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου πρέπει να ενισχυθεί ο κοινωνικός ιστός, το Ιδρυμα επιτελεί σημαντικό ρόλο, παρέχοντας συμπληρωματική εκπαίδευση όχι μόνο για τα σχολεία της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας. Πρόσφατα, μάλιστα, διοργανώσαμε και επίσκεψη με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα απομακρυσμένα σχολεία του νομού Ιωαννίνων. Συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων», τονίζει η σύμβουλος της Βιβλιοθήκης, Καλή Κυπαρίσση.

Ναυτική παράδοση

Εκτός από τις δράσεις αυτές, το Ιδρυμα Λασκαρίδη εξειδικεύεται στη Ναυτική Ερευνα και Ιστορία. Στο αρχοντικό της Ακτής Μουτσοπούλου βρίσκεται το ναυτικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, ο φορέας έχει ήδη φροντίσει την πλήρη αναπαλαίωση των πετρόκτιστων φάρων του Ακρωτηρίου Ταινάρου και Ακρωτηρίου Μαλέα. Τον Οκτώβριο του 2009, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, έκθεση του θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη.