ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέες εκδόσεις

Οι «χαμένες πατρίδες» πέρα από τη νοσταλγία

Μια κοινωνική-πολιτισμική ιστορία

των Ρωμιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

(μέσα 19ου-αρχές 20ού αιώνα)

εκδ. Νεφέλη, σελ. 302

Πολύ λίγα Πολύ λίγα γνωρίζουμε για την καθημερινή ζωή των Ρωμιών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και αυτά χάρη στη λογοτεχνία. Το βιβλίο εστιάζει την προσοχή του στις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές και τη δυτική επιρροή που αναδιαμόρφωσαν τη δυτική κοινωνία, αναδεικνύοντας νέες κοινωνικές ομάδες στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρακολουθεί τις αλλαγές στα πρότυπα ζωής, στην κατανάλωση, στις νοοτροπίες τους, στον τρόπο που έβλεπαν τις πόλεις στις οποίες ζούσαν, τη φτώχεια, την επαιτεία, τη δημόσια υγιεινή, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ασκούσαν τη φιλανθρωπία. Ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι ευπορότερες ομάδες απέκτησαν αστική νοοτροπία, πώς εισήγαγαν τη διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, αλλά και τις εντάσεις που αναδείχθηκαν γύρω από θέματα όπως η γυναικεία εργασία, η δημόσια δράση των γυναικών και οι μεταβολές στις οικογενειακές σχέσεις.

ΤΙΜ ΤΖΟΥΛΙΑΔΗΣ

Οι εγκαταλειμμένοι

Από τη Μεγάλη Υφεση στα Γκούλαγκ

Ελπίδα και προδοσία στη Ρωσία του Στάλιν

μετ. Μαρία Φακίνου

εκδ. Πατάκη, σελ. 576 – 22,50 ευρώ

Εκεί όπου ο καπιταλισμός είχε αποτύχει, ο κομμουνισμός υποσχόταν αξιοπρέπεια για τον εργάτη, φυλετική ισότητα και τίμια εργασία. Αυτό όμως που περίμενε τους χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά που μετανάστευσαν από τις ΗΠΑ μετά την Υφεση στη Ρωσία του Στάλιν, ήταν μια τεράστια προδοσία. Μέσα από επίσημα αρχεία, απομνημονεύματα, ανταποκρίσεις εφημερίδων και συνεντεύξεις, ο Βρετανός συγγραφέας ανασυνθέτει την ιστορία των μεταναστών. Μια ιστορία τιμιότητας, ζωντάνιας και ιδεαλισμού που προβάλλεται έναντι του βάρβαρου μηχανισμού καταστολής.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΒΟΛΜΑΝ

Κεντρική Ευρώπη

μετ. Αλέξης Καλοφωλιάς

εκδ. Κέδρος, σελ. 888 – 28 ευρώ

Υφαίνοντας έναν καμβά ζευγαρωτών αφηγήσεων που έχουν σχέση με τη ζωή του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, της Αννας Αχμάτοβα, του Γερμανού στρατάρχη φον Πάουλους και άλλων γνωστών αλλά και άσημων πρωταγωνιστών και κομπάρσων της Ιστορίας, ο συγγραφέας συνθέτει ένα καλειδοσκοπικό χρονικό της Ευρώπης του 20ού αιώνα. Το πολυφωνικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν εκτυλίσσεται σαν συμφωνία όπου κάθε όργανο της ορχήστρας ανιχνεύει τη μελωδία της ανθρώπινης ψυχής, η οποία πασχίζει να παραμείνει όρθια και να μην συνθλιβεί από τη φρίκη του πολέμου και το αγωνιώδες βάρος της Ιστορίας. To μυθιστόρημα έλαβε το 2005 το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ.

JΑΜΕS ΕLLRΟΥ

Το αίμα δεν σταματάει ποτέ

μετ. Ανδρέας Αποστολίδης

εκδ. Αγρα, σελ. 832 – 31,50 ευρώ

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την εποχή των κοινωνικών και πολιτικών αναστατώσεων του 1968-1972 μετά τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι, το κίνημα για τα δικαιώματα των Μαύρων, τους Μαύρους Πάνθηρες και άλλες οργανώσεις, τα ακροδεξιά αντικομμουνιστικά τρομοκρατικά σχήματα, τον Χάουαρντ Χιουζ και τη Μαφία, τα Παιδιά των Λουλουδιών, τις συνωμοσίες του Εφ Μπι Αϊ και του Τζ. Ε. Χούβερ, την αντικομμουνιστική υστερία, τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια με την Κούβα, την Αϊτή και τον Αγιο Δομίνικο, την άνοδο του Νίξον στην εξουσία και τη δρομολόγηση του σκανδάλου Ουότεργκέιτ.

ΚΑΤΕ ΜΟSSΕ

Τα φαντάσματα του χειμώνα

μετ. Χρήστος Καψάλης

εκδ. Α. Α. Λιβάνη, σελ. 270

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στέρησε από τον Φρέντι Γουάτσον τον αδελφό του. Στοιχειωμένος από την απώλεια και νιώθοντας την πνευματική του ισορροπία να απειλείται, ο Φρέντι επιμένει να αναζητεί κάποιο τρόπο να κλείσει την πόρτα στο παρελθόν. Τον χειμώνα του 1928, το αυτοκίνητο του Φρέντι βγαίνει από τον δρόμο του και ο οδηγός του βρίσκει καταφύγιο σε ένα απομονωμένο χωριό. Εκεί συναντά την πανέμορφη Φαμπρισά, η οποία επίσης πενθεί τους χαμένους της ανθρώπους. Στην πορεία μιας μακράς νύχτας, ο Φρέντι και η Φαμπρισά συνειδητοποιούν ότι κρατούν το κλειδί ενός τραγικού μυστηρίου.

ΚΑΡΛΟΣ ΦΟΥΕΝΤΕΣ

Η ήσυχη συνείδηση

μετ. Αμαλία Ρούβαλη

εκδ. Τυπωθήτω, σελ. 263

Η κρίση της εφηβείας του Χάιμε Σεμπάγιος θέτει επί τάπητος την αντίφαση ανάμεσα στην έκφραση της χριστιανικής συνείδησης και στην αντανάκλασή της στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν υπάρχουν ούτε ένοχοι ούτε αθώοι. Στη δική μας κοινωνία είμαστε όλοι θύματα και συνένοχοι. Μαζί με τον «Θάνατο του Αρτέμιο Κρους» και την «Καθαρότερη Περιoχή», το έργο συνθέτει την τριλογία του Φουέντες για τη Μεξικανική Επανάσταση. Ανάμεσα στο φως και τη θυσία, στο αμάρτημα και στη σωτηρία της ψυχής, το κλασικό αυτό βιβλίο της μεξικανικής λογοτεχνίας εκθέτει με οξύνοια πτυχές της ηθικής στάσης των Μεξικανών στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και στον απόηχο της Επανάστασης.

ΠΑΙΔΙΚΑ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

Μελίνα και Μιράντα

Δύο Μικρές Κυρίες στην κατασκήνωση

Εικονογράφηση: Βανέσσα Ιωάννου

εκδ. Ελληνοεκδοτική, σελ. 80

Οι εννιάχρονες δίδυμες αδελφούλες, Μελίνα και Μιράντα, πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση. Με την Κατερίνα, τη Λάουρα και τη Ράνια, τα άλλα κορίτσια της σκηνής τους, φτιάχνουν την ομάδα «Μικρές Κυρίες» και περνούν μαζί αξέχαστες στιγμές. Παρτάκια, εκδρομές, οικολογικές δραστηριότητες, παιχνίδια, συζητήσεις, παρεξηγήσεις, συμφιλιώσεις, μυστικά και όνειρα θα τις ενώσουν με παντοτινή αγάπη και φιλία…