ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεμοσβήνει το Ιδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος»

ΕΚΚΛΗΣΗ. «Το μπόι ενός ανθρώπου τελειώνει στον λαιμό κι απ’ τον λαιμό και πάνω αρχίζει το ανάστημα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ανάστημα». Μ’ αυτά τα λόγια της συγγραφέως Μάρως Δούκα ξεκίνησε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου-έκκληση στο Μουσείο Μπενάκη για τη σωτηρία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Κρήτη, που κινδυνεύει να κλείσει. Και κατέληξε στην πρόταση: «Χρειάζεται η γενναιόδωρη προσφορά των εκατομμυριούχων Κρητικών για να αναλάβουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος. Η Ελλάδα χρωστάει τα μέγιστα στον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Στο πάνελ, στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Κρητικοί και μη. Ολοι για να ενώσουν τη φωνή τους για να σωθεί ένα Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών, που επιχορηγούνταν με μόλις 250.000 ευρώ ετησίως από το υπουργείο Παιδείας για τα λειτουργικά του έξοδα (επιχορήγηση που έχει διακοπεί) και είχε στα 13 χρόνια λειτουργίας του καταφέρει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει μεγάλου ύψους ευρωπαϊκά κονδύλια. «Τρεμοσβήνουν τα φώτα του, ελπίζουμε ν’ αντέξουμε» ήταν η φράση απόγνωσης του προέδρου του Ιδρύματος Νίκου Παπαδάκη και είπε ότι ήδη το Ιδρυμα έχει προβεί σε οδυνηρές περικοπές (απολύσεις προσωπικού, μείωση αποδοχών των υπαλλήλων που διατήρησε, δραστικές περικοπές του λειτουργικού κόστους κ.λπ.). Οσοι μίλησαν (Θάνος Βερέμης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Γραμματικάκης, Ελένη Κατσιαδάκη-Γαρδίκα, Κώστας Κωστής) αναφέρθηκαν σε πολλές πτυχές του ζητήματος. Τόσο για τα κριτήρια διατήρησης Ιδρυμάτων που αφορούν πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, όσο και για το πόσα προσφέρει αυτό το Ιδρυμα στην ιστορική κοινότητα και στον πολιτικό πολιτισμό του τόπου, ιδιαίτερα αυτές τις εποχές. «Μας χρειάζεται ένας λίγο σαν τον Βενιζέλο σε κάποιον επερχόμενο ηγέτη μας. Πρέπει οι Κρητικοί να φιλοτιμηθούν και να δώσουν αυτό που οφείλουν στον Ελ. Βενιζέλο» είπε ο Θ. Βερέμης. Παρούσα στην εκδήλωση και η Λιλή Βενιζέλου, ενώ το Ιδρυμα έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου της χώρας που ενώνουν τη φωνή τους για τη συνέχεια της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Εν τω μεταξύ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αναστηλώνεται και αποκαθίσταται η οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα των Χανίων, όπου είναι και η έδρα του Ιδρύματος. Κτιριακώς, το έργο θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα, και θα ακολουθήσει προκήρυξη μελέτης εφαρμογής για τη λειτουργία. Κάπου εκεί, ένας εκ των παρισταμένων στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι όταν ένα έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, το κράτος στο οποίο εντάσσεται αυτό το έργο είναι υποχρεωμένο να το διατηρήσει εν λειτουργία για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μήπως αυτό είναι το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες και οι άνθρωποι που έχουν επωμιστεί τη λειτουργία του Ιδρύματος; Ισως…