ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενα ακόμη βήμα μετά το Re-think Athens

ΠΟΛΗ. O κόσμος πηγαινοερχόταν στην οδό Αθηνάς και, βλέποντας ασυνήθιστη κίνηση πίσω από τη φαρδιά τζαμαρία του ισογείου του κτιρίου των ΗΣΑΠ, προσπαθούσε να καταλάβει σε τι θα μπορούσε να οφείλεται η συγκέντρωση τόσων καλοντυμένων ανθρώπων λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Ομονοίας που για ακόμα ένα μεσημέρι ήταν αυτό που τόσο παθιασμένα θέλουμε να αλλάξουμε αλλά είναι πάντα εκεί.

Ελάχιστοι θα μπορούσαν να μαντέψουν ότι αυτή η συνάντηση, που στην πραγματικότητα ήταν συνέντευξη Τύπου, τους αφορούσε τόσο πολύ. Αφορούσε την πόλη τους, αφορούσε το πεζοδρόμιο που περπατούσαν, αφορούσε το οικείο αίσθημα καχυποψίας, δυσαρέσκειας και ανυπομονησίας που θα τους συνόδευε μέχρι να χαθούν στον σταθμό της Ομόνοιας.

Η βάση μπορεί να είναι ακαδημαϊκή, το περιεχόμενο κυρίως ερευνητικό (δύο στοιχεία που στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει με τη θεωρία και σε ένα δεύτερο επίπεδο με την απουσία πράξης) αλλά το Re-Activate Athens (Επαν-Ενεργοποίησε την Αθήνα) δείχνει πιο ορμητικό, άμεσο και πιο «επείγον» από τα συνηθισμένα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούν ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια. Ισως γιατί συνδέεται με κάτι που φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί: το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνα με άξονα την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου (Re-think Athens). O πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, Αντώνης Παπαδημητρίου (το Ιδρυμα Ωνάση βρίσκεται πίσω και από τις δύο πρωτοβουλίες), ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι όλες οι μελέτες που σχετίζονται με το Re-think Athens και την οδό Πανεπιστημίου έχουν παραδοθεί στο κράτος και απομένουν πλέον οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης αποδέχθηκε πρόταση των διευθυντών του σημαντικού εργαστηρίου U-TT (Urban-Think Tank), Alfredo Brillembourg και Hubert Klumpner, της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πολυτεχνείου ETH της Ζυρίχης, να χρηματοδοτήσει μια ειδική μελέτη με αντικείμενο το κέντρο της Αθήνας. Εδώ και λίγες εβδομάδες και σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο του 2014, καθηγητές, φοιτητές, ειδικοί επιστήμονες, αρχιτέκτονες αλλά και απλοί πολίτες θα συναντιούνται στο κτίριο της οδού Αθηνάς (ευγενική παραχώρηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε.) και θα επεξεργάζονται δημιουργικές προτάσεις για ρεαλιστικές, βιώσιμες, άμεσα εφαρμόσιμες, μικρής ή μεσαίας κλίμακας παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες γειτονιές ή σημεία, με σεβασμό στους ανθρώπους και τη χαρακτηριστική ταυτότητα των περιοχών που εφάπτονται με την περιοχή επέμβασης του Re-think Athens. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το U-TT των δύο καθηγητών θα το έχει πραγματοποιήσει. Αντίστοιχα προγράμματα βρήκαν εφαρμογή σε άλλες πόλεις που βιώνουν ανάλογες προκλήσεις (Καράκας, Σάο Πάολο, Κέιπ Τάουν κ.λπ.).