ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιστολές του Κολοκοτρώνη απέκτησε το ΥΠΠΟ

ΥΠΠΟ. Στο ελληνικό κράτος περιέρχονται οι δύο ιστορικές επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που επρόκειτο να δημοπρατηθούν χθες από τον οίκο Βέργου. Με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, οι επιστολές αποκτήθηκαν έναντι του ποσού των 8.000 ευρώ. Η πρώτη, γραμμένη το 1822, απευθύνεται προς τον Δημητράκη Πλαπούτα και περιλαμβάνει τη θρυλική φράση «φωτιά και τσεκούρι», ενώ η δεύτερη, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1822, απευθύνεται προς τους Δημητράκη Πλαπούτα, Γεώργιο Δημητρακόπουλο και Νικόλαο Μπούκουρα και αφορά τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Πάνε Ρώμη

Μία σειρήνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού και τέσσερις χάλκινοι γρύπες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας είναι μεταξύ των φανταστικών πλασμάτων, που θα «εκπροσωπήσουν» τη χώρα μας στη νέα αρχαιολογική έκθεση του Museo Nazionale Romano-Palazzo Massimo alle Terme της Ρώμης από τις 17 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιουνίου. Από τις έντεκα αρχαιότητες, που ζήτησαν αρχικά οι διοργανωτές, εννέα θα ταξιδέψουν στην Ιταλία με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα αρμόδια Μουσεία και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν συναίνεσαν στον προσωρινό δανεισμό των ζητηθέντων αντικειμένων, αλλά θα συμμετάσχουν στην έκθεση με εναλλακτικά εκθέματα, τα οποία διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση ή δεν θεωρούνται μοναδικά.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, το ΚΑΣ έδωσε την έγκρισή του για τη διοργάνωση ακόμα μιας αρχαιολογικής έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Επιγραφικό Μουσείο έως τον Δεκέμβριο και θα τιτλοφορείται «Εορτές στην αρχαία Αθήνα: λατρεία, πολιτική και οργάνωση». Συνδιοργάνωση του μουσείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα έχει ως κεντρικό έκθεμα το «Ημερολόγιο θυσιών του Θορικού», που πρόσφατα επαναπατρίστηκε από το Μουσείο Γκετί.