ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Μοσκώβ Σελήμ» στο Βυρσοδεψείο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Στην εποχή του, τον 19ο αιώνα, ήταν προκλητικό διήγημα. Ο «Μοσκώβ Σελήμ» ήταν το τελευταίο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, που το έγραψε όντας έγκλειστος στο ψυχιατρείο, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εστία» το 1895. Ηρωάς του, ο Τούρκος αδικημένος Σελήμ, γιος γνωστού μπέη της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή την ξεχωριστή ιστορία (για πολλούς είναι το αγαπημένο διήγημα του Βιζυηνού) αποφάσισαν να ζωντανέψουν σ’ έναν επίσης ξεχωριστό χώρο: στο Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός) μερικοί νέοι καλλιτέχνες, η ομάδα «Οχι παίζουμε», με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Γιώργο Σαχίνη που επωμίστηκε την επεξεργασία και τη διασκευή του κειμένου. «Σχολιάζουμε το “τσίρκο” της εμμονής μας να ικανοποιούμε κενά σύμβολα εξουσίας. Παρουσιάζουμε το θεαματικό, τρυφερό, μαρτυρικό, παράδοξο, αστείο, ζωώδες σύμπτωμα της ανθρώπινης ψυχής να εμμένει και να αντέχει δεινά κι ας χτυπάει διαρκώς σε τοίχο. Παρουσιάσουμε τον “περιφρονημένο γιο” του Βιζυηνού ως το ηρωικό θηρίο που θα κάνει τα πάντα για λίγη συμπάθεια και αναγνώριση. Παίζουμε με τον Βιζυηνό και την ικανότητά του να περιγράφει το σύμπτωμα μιας εποχής, μέσα από το σώμα των προσωπικών μας σχέσεων και υποθέσεων», λέει ο Γιώργος Σαχίνης στο πρόγραμμα που συνοδεύει την παράσταση, εξηγώντας μας το σκεπτικό με το οποίο προσέγγισε το κείμενο του Βιζυηνού.

Η παράσταση είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2008 στην εγκαταλελειμμένη αίθουσα της ΚΟΑ στην οδό Ρηγίλλης και τώρα μεταφέρεται στη χωμάτινη σκηνή του Βυρσοδεψείου. Είναι μια παράσταση που συνδυάζει αρμονικά τον χορό και το θέατρο, αφού αυτή είναι μια συνεχής αναζήτηση της ομάδας «Οχι παίζουμε».

​​Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 9 μ.μ., ώς τις 20 Δεκεμβρίου.