ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ποίηση και μουσική αύριο (7.30 μ.μ.) στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του νομπελίστα ποιητή Σέιμους Χίνι (φωτ.). Ο καθηγητής Ελληνικών του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου Τζον Ντίλον θα μιλήσει με θέμα «Ο Σέιμους Χίνι και η κληρονομιά της Ελλάδας». Θα απαγγείλουν η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο Γιώργος Χουλιάρας. Ο Σπύρος Ζαμπέλης θα τραγουδήσει δύο τραγούδια του Χίνι στη λύρα. Ιρλανδική μουσική θα παίξει η Λαμπρινή Γιώτη. Διοργάνωση: Πρεσβεία της Ιρλανδίας σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.

…Στο Τέξας, στο Forth Worth, βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Ιταλός αρχιτέκτων Ρέντσο Πιάνο (φωτ.) για να εγκαινιάσει ένα ακόμη δικό του κτίριο. Στον περίβολο του Kimbell Art Museum, άνοιξε το New Piano Pavillion, ένα κτίριο με πεσσούς και υλικά από γυαλί, τσιμέντο και ξύλο σε μια εντυπωσιακή αρμονία.

…Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη (φωτ.) και οι εκδόσεις Ψυχογιός, που επανεκδίδουν πλέον όλα τα δημοφιλή βιβλία του, οργανώνουν ένα τιμητικό αφιέρωμα, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής. Για τον Αντώνη Σαμαράκη θα μιλήσουν οι Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Ξανθούλης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Ελλη Στάη, Παναγιώτης Τέτσης και Σεραφείμ Φυντανίδης. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση.

…Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βρετανία, αλλά και σε όλον τον κόσμο, ο τενόρος Russell Watson (φωτ.) με τις μεγάλες επιτυχίες του στον χώρο, κυρίως του crossover ανάμεσα στην όπερα και στο easy listening, επέστρεψε θριαμβευτικά στη δισκογραφία με το νέο του άλμπουμ «Only One Man», που κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2013. Οι θαυμαστές του θα ακούσουν μελωδικές μπαλάντες όπως το «Without You» και το «Bring Him Home», επιτυχίες από μιούζικαλ όπως «Miss Saigon», αλλά και πολλά νέα τραγούδια γραμμένα από τον Claude-Michel Schoenberg, τον συνθέτη του διάσημου μιούζικαλ «Les Miserables».