ΒΙΒΛΙΟ

Η φωτεινή «Δίοδος» της Δράμας

Η φωτεινή «Δίοδος» της Δράμας

Η επιβίωση μερικών περιοδικών με πολιτιστικό περιεχόμενο είναι ένα φαινόμενο της εποχής. Σε ένα καθεστώς μαζικής κουλτούρας, ασφυκτικό όσο και διογκούμενο, η κυκλοφορία εντύπων όπως η «Δίοδος» στη Δράμα, η εξαμηνιαία περιοδική έκδοση «λόγου και τέχνης», ορίζει έναν υπαρκτό κόσμο που αναζητεί, συνδέεται και προάγει τη γνώση.

Η «Δίοδος» έχει εκδότη ένα φορέα με τίτλο-σιδηρόδρομο: «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας» με διευθυντή σύνταξης τον συγγραφέα Βασίλη Τσιαμπούση. Η ύλη θυμίζει εν μέρει ένα άλλο περιοδικό που άφησε εποχή, το «Εν Βόλω» (από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου), και η συσπείρωση λογοτεχνών, φωτογράφων, ιστορικών, ερευνητών, φυσιολατρών και ποιητών θυμίζει εκείνες τις παρέες που γεννούσαν διαρκώς καινούργια πράγματα. Η «Δίοδος» παράγει πολιτισμό και μακάρι και άλλες πόλεις να είχαν τα αντίστοιχα παραδείγματα. Τα έξοδά της καλύπτονται από την εταιρεία Raycap του Κώστα Αποστολίδη, μια εταιρεία που ευεργετεί συστηματικά και με όραμα την πόλη.

Η Δράμα είναι ιδιαίτερος τόπος. Ενα ιστορικό παλίμψηστο περιτριγυρισμένο από μοναδική φύση. Πόσα μπορεί να πετύχει η Δράμα ως προορισμός το γνωρίζουν όλοι όσοι εκδίδουν τη «Δίοδο» και τη γεμίζουν με θαυμάσια ύλη, αλλά εκείνο που με συγκινεί περισσότερο είναι η ποιότητα της παραγόμενης σκέψης, η έρευνα στην ιστορία της πόλης, η φωτογραφική ανατομία ενός κόσμου αμφίσημου, ο σπασμός και το τίναγμα προς το μέλλον.

Αν στη χώρα μας είχαμε ιεραρχίες πνευματικές ή, έστω, αν ενθαρρύναμε και άλλες «Διόδους», πολλές πόλεις και πολλοί τόποι, μικροί και μεγάλοι, θα συσπείρωναν τους πνευματικούς και δημιουργικούς ανθρώπους, θα ενίσχυαν το αίσθημα μιας κοινής διαδρομής με όλες τις εξαιρέσεις και τις ιδιαιτερότητες. Αυτή η ποικιλία πρέπει να συντηρείται. Η «Δίοδος» είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, που μαζί με όσα ακόμη περιοδικά επιμένουν, έχει τον ρόλο του αναχώματος. Η αγάπη για γνώση γεννάει χαρά.