ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχιτεκτονική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας

Νέα πρωτοβουλία στο χώρο της διεθνούς αρχιτεκτονικής είναι η έκθεση «Νέες τάσεις στην ευρωπαϊκή και ιαπωνική αρχιτεκτονική» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Τόκιο. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. (μέσω διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ιαπωνία) και των υπουργείων Μεταφορών και Εξωτερικών της Ιαπωνίας, με σκοπό την επικοινωνία ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και την ανταλλαγή ιδεών. Προέκταση της έκθεσης θα είναι το συμπόσιο, που θα γίνει αύριο, με τη συμμετοχή των 20 αρχιτεκτόνων που λαμβάνουν μέρος με έργα τους (15 Ευρωπαίοι και 5 Ιάπωνες) καθώς και των τριών διάσημων επιτρόπων, των αρχιτεκτόνων Φουμιχίκο Μάκι (Ιαπωνία), Αλβάρο Σίζα (Πορτογαλία) και Βιλ Αρετς (Ολλανδία), οι οποίοι επέλεξαν τις συμμετοχές. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα εκπροσωπείται από έναν αρχιτέκτονα και η Ελλάδα θα έχει παρουσία με τη συμμετοχή του Παντελή Νικολακόπουλου με δύο έργα. Ο Π. Νικολακόπουλος ήταν ένας από τους κύριους εκθέτες στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2000 καθώς και φιναλίστ του βραβείου Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη το 1996. Το έργο που τον έφερε στην τελική ευθεία για το μεγάλο αυτό βραβείο είναι η κατοικία στα Κιούρκα, που παρουσιάζεται τώρα και στο Τόκιο.

Μετά την Ιαπωνία, όπου τα έργα θα παρουσιάζονται ώς τις 30 Ιουνίου στο Hillside Forum, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Πόρτο (14/8-10/9) και στο Ρότερνταμ (20/10-23/11), πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2001, ως αρχή ενός νέου θεσμού ενδεικτικού της κινητικότητας που υπάρχει πλέον στον τομέα της αρχιτεκτονικής ως αναπόσπαστο μέρος της κίνησης ιδεών και της αγοράς πολιτισμού. Αυτή η ευρω-ιαπωνική ανταλλαγή επισφραγίζεται με την έκδοση ενός μεγάλου καταλόγου, ανοίγοντας συμβολικά και ουσιαστικά έναν δίαυλο επικοινωνίας. Η Ιαπωνία, μεγάλη δύναμη στην αρχιτεκτονική, με τρία βραβεία Pritzker (Κένζο Τάνγκε, Φουμιχίκο Μάκι, Ταντάο Αντο), διαχέεται τώρα και θεσμικά μέσω του καναλιού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για έναν ενδιαφέροντα και γόνιμο, όπως φαίνεται, διάλογο.

Με θέα τη λίμνη

Ο Παντελής Νικολακόπουλος (γενν. 1954), με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia, θα παρουσιάσει την κατοικία στα Κιούρκα καθώς και τρεις κατοικίες στην Εκάλη. Η κατοικία στα Κιούρκα, χτισμένη σε υψόμετρο με θέα προς τη λίμνη του Μαραθώνα, είναι ένα έργο που έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δεχθεί πολλούς επαίνους για τις ευρηματικές λύσεις αλλά και για την καθαρή αισθητική του που ανανεώνει το ευγενές πνεύμα του μοντερνισμού. Ο Παντελής Νικολακόπουλος, που φέτος διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στην HfT Stuttgart, είχε λάβει μέρος και στην Μπιενάλε Βενετίας του 1991, ενώ η πρότασή του για το Μουσείο της Ακρόπολης είχε τιμηθεί με έπαινο.