ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναταράξεων συνέχεια στο Μουσείο Ηρακλείου

Αναφορά προς το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε η διευθύντρια του Μουσείου Ηρακλείου κ. Αλεξάνδρα Καρέτσου, με αφορμή την καταγγελία του καθηγητή κ. Γ. Σακελλαράκη για αρχαία προϊόντα λαθρανασκαφών, που παρουσιάστηκαν σε έκθεση της Καρλσρούης μαζί με εκθέματα από το Μουσείο Ηρακλείου.

Η προϊσταμένη της ΚΓ’ ΕΠΚΑ θέτει μια σειρά από ερωτήματα. Οπως: Γιατί αποποιείται της συμμετοχής του ως μέλους της τιμητικής επιτροπής, τον κατηγορεί ότι ακύρωσε διάλεξη που θα έδινε στη Γερμανία, και πως απέκρυψε ότι στην έκθεση συμμετείχαν κι άλλα αρχαιολογικά μουσεία ελληνικά και ευρωπαϊκά.

Σημειώνει ακόμη ότι «σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες που δόθηκαν στο ΥΠΠΟ, η συλλογή Borowski απέκτησε τα προϊστορικά αντικείμενα με νομότυπες διαδικασίες στις ευρωπαϊκές αγορές τη δεκαετία ’60-’70, και καταλήγει ότι η προσπάθεια του καταγγέλλοντος τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι άμοιρη».

Εξηγήσεις Σακελλαράκη

Με τη σειρά του ο κ. Σακελλαράκης, αφού υπογραμμίζει ότι το ύφος της προϊσταμένης δεν ταιριάζει «σε διεύθυνση του Μουσείου Ηρακλείου», εξηγεί πως δεν ακύρωσε τη διάλεξη αλλά ποτέ δεν τη δέχθηκε. Και καταλήγει ότι το θέμα που κατήγγειλε μαζί με τον κ. Γουόρεν «δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της εμπλοκής σε προσωπικές παρατηρήσεις περί ήθους» και υπαινιγμούς που αφορούν τις αρμόδιες αρχές.

Απάντηση έστειλαν και αρχαιολόγοι του Μουσείου, τονίζοντας ότι η κ. Καρέτσου επιβεβαιώνει τα καταγγελθέντα και επιπλέον δημιουργεί θέμα, καθώς «οι ισχυρισμοί της ενισχύουν τη θέση του εμπόρου αρχαίων κ. Μπορόφσκι και αποδυναμώνουν την όποια προσπάθεια του ΥΠΠΟ για διεκδίκηση των μινωικών αρχαίων».