ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια μικρή λευκή αχιβάδα» για τον Μάνο Χατζιδάκι

Αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του είναι η συναυλία που θα δώσει αύριο βράδυ η Ορχήστρα Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής. Επέτειος που έχει διπλή σημασία για την Ορχήστρα που ίδρυσε ο ίδιος ο συνθέτης. «Θέλουμε να θυμηθούμε και να επανεκτιμήσουμε τη μεγάλη προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας» τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Χρωμάτων, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας βασίζεται σε ένα έργο του Χατζιδάκι για πιάνο, που έγραψε το 1948, (μόλις 23 ετών), με τίτλο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα». «Ενα από τα σημαντικότερα έργα του συνθέτη» όπως εξήγησε ο Γ. Κουρουπός «που ακουμπάει ακόμα στην αισθητική της εθνικής σχολής. Συγχρόνως όμως την προεκτείνει και την μπολιάζει με νέες ιδέες, τα πρώτα δείγματα της προσωπικής του γραφής».

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συμφωνική μορφή (ενορχήστρωση: Αλκης Μπαλτάς). Στη διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν επίσης το έργο του Γιάννη Κωνσταντινίδη «Τρεις ελληνικοί χοροί», το «Πρελούδιο για το Απόγευμα ενός Φαύνου» του Ντεμπισί και το Κοντσέρτο για δύο κιθάρες και ορχήστρα εγχόρδων «Concertomaggio» του Roland Dyens (πρώτη εκτέλεση).

Στη μοναδική προσωπικότητα του συνθέτη που «σηματοδότησε την πολιτιστική ζωή της Ελλάδας», στάθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ορχήστρας. «Η Ελλάδα, λόγω φτώχειας αλλά και λόγω «πατροπαράδοτων αμαρτιών», μένει πάντα στην ουρά των πραγμάτων. Στην υπανάπτυκτη κοινωνία μας ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια…», δήλωσε ο σκηνοθέτης, μιλώντας για το φωτεινό παράδειγμα του Μάνου Χατζιδάκι.

Την Ορχήστρα Χρωμάτων (χορηγός της συναυλίας η εταιρεία Telestet) διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης ενώ ως σολίστ στην κιθάρα εμφανίζεται η Ελενα Παπανδρέου.