ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίθουσα συναυλιών αναζητεί το Athenaeum

Νέα αίθουσα συναυλιών αναζητεί επειγόντως το μουσικό κέντρο «Athenaeum», καλλιτεχνικός χώρος που φιλοξένησε τα τελευταία είκοσι επτά χρόνια πολλές μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες και διεθνείς διαγωνισμούς.

Είναι μερικά χρόνια τώρα που το κέντρο έχει χάσει την έδρα του, το γνωστό σε όλους μας φινετσάτο στέκι της οδού Αμερικής 8. Το «Athenaeum» μεταφέρθηκε προσωρινά στο Θησείο, σε χώρο όμως που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διοργάνωση συναυλιών και μουσικών διαγωνισμών.

«Η διεξαγωγή του Διεθνούς Διαγωνισμού Μαρία Κάλλας, ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση του Athenaeum, η οποία καθιερώθηκε από το 1977 (χρονιά του θανάτου της Μαρίας Κάλλας), κινδυνεύει από φέτος να μεταφερθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα!» ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Κουτσούκος, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νεοϊδρυθέντος σωματείου «Φίλοι του Athenaeum – Grand Prix Maria Callas». Πρωταρχικοί στόχοι του νέου σωματείου, η αναζήτηση χορηγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την οικονομική στήριξη του κέντρου, καθώς και η ανεύρεση του κατάλληλου κτιρίου που θα στεγάσει τον διαγωνισμό.

«Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστεί η μουσική παιδεία, αλλά και να δημιουργηθούν περισσότερες αίθουσες συναυλιών. Δεν φτάνει μόνο το Μέγαρο Μουσικής και η Λυρική Σκηνή…», πρόσθεσε ο Γ. Κουτσούκος τονίζοντας επίσης τη σημασία που έχει η συμπαράσταση των δημοσίων φορέων και του υπουργείου στη διαφύλαξη του πολιτισμού της χώρας.

«Εν όψει του 2002, 25ης επετείου από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, δημιουργείται μια καλλιτεχνική επιτροπή η οποία θα πλαισιώσει την προσπάθειά μας για τον συναυλιακό χώρο, ο οποίος θα φέρει το όνομα της μεγάλης ντίβας. Καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι μεταξύ άλλων οι Πλάθιντο Ντομίνγκο, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Λουτσιάνο Παβαρότι, Τζουζέπε ντι Στεφάνο κ.ά.», ανέφερε η Λιάνα Σκουρλή, Γενική Γραμματέας των «Φίλων του Athenaeum Grand Prix Maria Callas».

Στις 16 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της Κάλλας, ενώ σχεδιάζεται να ακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό (Αυστραλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Κωνσταντινούπολη) που θα στηρίξουν τις προσπάθειες του νέου σωματείου.

Τα «περιγράμματα» από το Μουσείο Κορρέρ παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Αφορούν δέκα περίπου ασπρόμαυρα σχέδια του 17ου αιώνα που περιγράφουν πορείες ταξιδιών από τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη με όψεις ακτών και ορογραμμές από τη θάλασσα. Οι εξέλιξη αυτών των περιγραμμάτων σήμερα είναι οι λεγόμενοι πλοηγοί, εξηγεί ο κ. Λιβιεράτος.