ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο μετρ του θρίλερ

Επιβεβαιώθηκε η παντοκρατορία του Αλφρεντ Χίτσκοκ στις ταινίες θρίλερ, καθώς στη λίστα με τις 100 πιο συναρπαστικές ταινίες αυτού του είδους που ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, το «Ψυχώ» φιγουράρει στην πρώτη θέση, ενώ ακόμα άλλες δύο ταινίες του ίδιου σκηνοθέτη κατόρθωσαν να εισέλθουν στην πρώτη δεκάδα: «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» (Νο 4) και «Τα πουλιά» (Νο 7). Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν «Τα σαγόνια του καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και «Ο εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Τη λίστα, που παρουσίασε ο Χάρισον Φορντ στη διάρκεια ειδικού τηλεοπτικού σόου στο CBS, ψήφισαν 1.800 άτομα, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εκπρόσωποι των στούντιο, κριτικοί και άλλοι παράγοντες του Χόλιγουντ, οι οποίοι όφειλαν να επιλέξουν από ένα σύνολο 400 ταινιών που πρότεινε το Ινστιτούτο. Ο τίτλος της λίστας αναφέρεται στις ταινίες που προκαλούν ρίγη ικανοποίησης ή τρόμου στους θεατές.

Ετσι μπορεί να μεταφερθεί ο όρος «thrilling». Γι’ αυτό και στην ίδια λίστα συνυπάρχουν η «Σιωπή των αμνών», το «Αλιεν», «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία», το «Μωρό της Ρόζμαρι» και «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού», που συνθέτουν την πρώτη δεκάδα. Τον Χίτσκοκ, ο οποίος εκπροσωπείται στη λίστα με εννέα ταινίες, ακολουθούν κατά πόδας ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με έξι και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ με πέντε ταινίες πιο ψηλά το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» (Νο 21) και η «Λάμψη» (Νο 29). Πολλοί από τους πρωταγωνιστές των πιο διάσημων θρίλερ είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση του CBS. Ανάμεσά τους και η Τζάνετ Λι του «Ψυχώ», η οποία εξομολογήθηκε ότι «από τη στιγμή που είδα τελειωμένη την ταινία μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει να μπω σε ντουσιέρα».