ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρέαρ εξαερισμού αποκάλυψε αρχαία στην Ιερά Οδό

Σημαντικά αρχαία βρέθηκαν κατά τις εργασίες διάνοιξης φρέατος εξαερισμού του μετρό στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ κοντά δηλαδή στη Γεωπονική Σχολή, όπως τείχη πρώιμου κλασικού οικοδομήματος με τρεις φάσεις, το οποίο σχετίζεται με προγενέστερη φάση της Ιεράς Οδού. (Υπενθυμίζουμε ότι η Ιερά Οδός ήταν εκείνη που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα, και από εκεί περνούσε η πομπή των Ελευσινίων).

Εντυπωσιακός είναι ο αποθέτης διαμέτρου τριών μέτρων και βάθους 7 μέτρων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και έδωσε μεταξύ άλλων: κομμάτια από σίμμη, δύο κεφαλές ειδωλίων και πολλούς ελευσινιακούς κέρνους. Μεγάλα δηλαδή πήλινα πινάκια (πιάτα) με κοιλώματα στον πυθμένα τους, στα οποία κατά τη διάρκεια των τελετών προσφέρονταν καρποί, όσπρια κ.ά. Σύμφωνα με την ανασκαφέα κ. Ιωάννα Δρακωτού, η ύπαρξη του αποθέτη συνδέεται με ιερό Δήμητρας και Κόρης που υπήρχε στην περιοχή κάτι που αναφέρεται και από τον Παυσανία. Το εύρημα χρονολογείται από τα αρχαϊκά μέχρι και τα υστεροκλασικά χρόνια.

Η προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Λ. Παρλαμά υπογράμμισε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ότι ο τοίχος που κατόπιν χρησίμευσε ως ανάλλημα του δρόμου, πρέπει να έχει σχέση με το ιερό.

Το Συμβούλιο τελικά γνωμοδότησε υπέρ της μετακίνησης του φρέατος και της συνέχισης της ανασκαφής, για την τύχη της οποίας θα αποφασίσει αργότερα.

Πάντως, σύμφωνα με τον Παυσανία, στην περιοχή υπήρχε βωμός του Ζεφύρου και ιερό Δήμητρας και Κόρης και μαζί τους τιμώνται η Αθηνά και ο Ποσειδών. Στο μέρος αυτό λένε επίσης ότι ο Φύταλος είχε φιλοξενήσει τη Δήμητρα και γι’ αυτό η θεά του έδωσε ως αντάλλαγμα το δέντρο της συκιάς. Κάτι που μαρτυρείται από το επίγραμμα που υπάρχει στον τάφο του Φυτάλου. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, η περιοχή βρισκόταν στον πλούσιο και μεγάλο δήμο των Λακιαδών όπου είχε τα κτήματά της η οικογένεια του Κίμωνα. Οσο για τις συλλατρευόμενες θεότητες, αυτές σχετίζονται με τη βλάστηση. Κοντά σε αυτές πάντως ετιμάτο και ο άνεμος Ζέφυρος που θεωρείται ευνοϊκός για τις καλλιέργειες.

Νωρίτερα, αφού εξήγησε ότι ο Ελληνας τραγουδιστής θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς τόσο στους Δελφούς τώρα όσο και τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο, τόνισε ότι «οφείλουμε να πλησιάσουμε τους καθημερινούς ανθρώπους να εξηγήσουμε τι σημαίνει να ‘σαι πρόσφυγας».