ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογράφος και πολιτική

Ενα βιβλίο που επιχειρεί να εντάξει το κινηματογραφικό φαινόμενο στο ιστορικό πλαίσιο της μεταπολεμικής Ελλάδας, εγκαινιάζει μία νέα σειρά των εκδόσεων «Παπαζήση» με τίτλο «Εικόνα και Πραγματικότητα». Το βιβλίο της Μαρίας Κομνηνού «Από την Αγορά στο Θέαμα, μελέτη για τη συγκρότηση της δημόσιας σφαίρας και του κινηματογράφου στη σύγχρονη Ελλάδα, 1950-2000» παρακολουθεί εκ παραλλήλου τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα, όπως διαμορφώνονται μετά τον Εμφύλιο, καθώς και τη σχεδόν ταυτόχρονη μετεξέλιξη του κινηματογράφου σε μαζικό, ψυχαγωγικό προϊόν.

Η έκδοση ακολουθεί συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία και έχει διανθιστεί από φωτογραφίες ταινιών, πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής και εξαιρετικά χρήσιμους πίνακες με στατιστικά στοιχεία που βοηθούν στη συγκρότηση μιας πιο ξεκάθαρης (και ελκυστικής) εικόνας για ολόκληρη τη χρονική περίοδο που διατρέχουν οι 207 σελίδες του βιβλίου. Θα συμφωνήσουμε, όμως, με τον δημοσιογράφο Σοφιανό Χρυσοστομίδη, έναν από τους τέσσερις ομιλητές της χθεσινής παρουσίασης, ο οποίος σημείωσε ότι ο τίτλος του βιβλίου δεν σε προετοιμάζει αρκετά γι’ αυτό που ακολουθεί. Εμείς θα τολμούσαμε να προσθέσουμε ότι ο υπέρ το δέον ακαδημαϊκός τίτλος μάλλον αδικεί το περιεχόμενο και ίσως απομακρύνει υποψήφιους αναγνώστες.

Ο κ. Χρυσοστομίδης μίλησε για «συναρπαστικό βιβλίο», καθώς την ίδια στιγμή «σε μεταφέρει από τον Χάμπερμας στους σημερινούς βαρώνους της ενημέρωσης ή από τα «Cahiers du Cinema» στον Κοσκωτά και στο φαινόμενο «Μπερλουσκόνι». Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσε να σκεφθεί αρμοδιότερη για ένα τέτοιο βιβλίο από τη Μαρία Κομνηνού, έναν άνθρωπο περιστοιχισμένο από κινηματογράφο».

Οπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, το βιβλίο της Μ. Κομνηνού εγκαινιάζει μία νέα σειρά των εκδόσεων «Παπαζήση» που σύντομα θα εμπλουτιστεί με πέντε νέους τίτλους. Την επιστημονική επιτροπή της σειράς αποτελούν οι σκηνοθέτες Θ. Αγγελόπουλος, Θ. Αδαμόπουλος, K. Βρεττάκος, Μ. Κακογιάννης, Ν. Κούνδουρος, Θ. Ρεντζής κ.α.