ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια καλή ιδέα πνίγηκε στη φλυαρία

Κατ’ αρχάς, θετική η ιδέα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να τιμήσει τους βραβευμένους με το κρατικό βραβείο ποιητές των δέκα τελευταίων χρόνων. Ετσι, τη Δευτέρα το βράδυ, στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στήθηκαν καρέκλες, βήμα ομιλητών και η εκδήλωση άρχισε, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος αναφέρθηκε, στο σύντομο χαιρετισμό του, στην ποίηση και το ρόλο της, πριν αποχωρήσει.

Από τους βραβευμένους ποιητές παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Μιχάλης Γκανάς, Γιάννης Βαρβέρης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Κοντός και Γιώργος Μαρκόπουλος. Απουσίαζαν οι Βύρων Λεοντάρης, Μαρία Λαϊνά, Ελένη Βακαλό, Ζήσης Οικονόμου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε απαγγελίες είτε από τους ίδιους τους ποιητές είτε από άλλους, ομιλία από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη, απαγγελίες, ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα Γιώργη Γιατρομανωλάκη, απαγγελίες.

Να όμως που μια καλή ιδέα φυλλορρόησε στην πορεία της. Ισως γιατί ο χαρακτήρας της βραδιάς γρήγορα έγινε ακαδημαϊκός, αφού και οι δύο ομιλητές έκαναν ενδιαφέρουσες μεν, εκτενέστατες δε ομιλίες. Και προς ποιο κοινό άραγε; Είδαμε πολύ λίγους ποιητές παρόντες -πλην των βραβευμένων- και ελάχιστους νέους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι το στριφογύρισμα των ακροατών στις θέσεις τους σταματούσε μόνο όταν άρχιζαν οι απαγγελίες – να ξεχωρίσουμε εκείνην του Γιάννη Βαρβέρη στην ποίηση του Βύρωνα Λεοντάρη και της Αγγελικής Στρατηγοπούλου στην ποίηση της Μαρίας Λαϊνά. Η ποίηση είναι και οικονομία. Κάτι που δεν ακολουθήθηκε στην προχθεσινή βραδιά. Ο. Σ.