ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κεντ Ναγκάνο στο Ηρώδειο

Οταν ο πολιτισμός στηρίζει την κοινωνία και τις ουσιαστικές ανάγκες της τότε σίγουρα μπορούν να γίνουν θαύματα. Με αυτήν τη σκέψη οργανώθηκε η συναυλία που θα δώσει στις 12 Ιουλίου η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου στο Ηρώδειο, υπό την μπαγκέτα του Κεντ Ναγκάνο. Ενός από τους διασημότερους νέους μαέστρους της εποχής μας. Με πρωτοβουλία της Action Aid και της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας, οι καλλιτέχνες αφιερώνουν την ερμηνεία τους σε έναν ιερό σκοπό. Την αγάπη για τη γη και τον άνθρωπο.

Πολιτιστική ευθύνη

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν αρκετά ανορθόδοξη. Ο καλλιτέχνης έφτασε αργοπορημένος, επειδή ματαιώθηκε η προγραμματισμένη πτήση του, ενώ μετά την επίσημη συνέντευξη και αναμονή τριών ωρών μας επετράπη μόνο η παρακολούθηση της συνέντευξης που έδωσε ο μαέστρος σε ιδιωτικό κανάλι… Και μόνο όμως η εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα του Ναγκάνο μας επέβαλε να τον περιμένουμε. Παρά τη φανερή ταλαιπωρία του (30 ώρες ταξίδι συν την ατυχία να χαθούν οι βαλίτσες του) ο μαέστρος απάντησε με μεγάλη προθυμία και ευγένεια στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σεμνός και βαθιά καλλιεργημένος, ο Ναγκάνο, σύμβολο μιας νέας πρωτοποριακής άποψης στο χώρο του, μίλησε κυρίως για τη δουλειά του και για τη μεγάλη του αγάπη. Τη μουσική. «Σε μια εποχή που, ιδίως στην Αμερική, ο κόσμος του Ιντερνετ και των υπολογιστών έχουν τόσο μεγάλη προτεραιότητα, έχουμε την ευθύνη να μοιράσουμε στις επόμενες γενιές την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να είμαστε σίγουροι πως δεν θα χαθεί…».

Για τον Κεντ Ναγκάνο η περιπέτεια της μουσικής άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία, δίπλα στην πιανίστρια μητέρα του. «Οι αναμνήσεις της πρώτης μου επαφής με τη μουσική θα ζουν πάντα μέσα μου. Μιας μικρής κοινωνίας οικογένειας, φίλων και δασκάλων που με καθοδήγησαν στα πρώτα μου βήματα, πολύ πριν έρθει η αναγνώριση…». Αγαπημένοι του συνθέτες; Ο Μπαχ και ο Μότσαρτ. «Ισως οι πιο σύγχρονοι των σύγχρονων, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου κατέχουν μια διεισδυτικότητα κι ένα βάθος μοναδικό. Τα τελευταία όμως δύο χρόνια θα έλεγα πως ο αγαπημένος μου συνθέτης είναι… η δίχρονη κόρη μου που κάθε μέρα με ξυπνάει με έναν δικό της μουσικό αυτοσχεδιασμό!..». Ο Ναγκάνο έχει επίσης μια ιδιαίτερη αδυναμία για τον Ιάνη Ξενάκη, τον οποίο και γνώριζε πολύ καλά, καθώς και για την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Στο Βερολίνο

Από πέρυσι ο Ναγκάνο έχει αναλάβει την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου, μιας από τις διασημότερες ορχήστρες του κόσμου, που φέτος γιορτάζει τα πεντηκοστά πέμπτα γενέθλιά της. «Οι Βερολινέζοι περιμένουν τον Ναγκάνο να τους φέρει το φεγγάρι», αναφέρουν οι εφημερίδες για τη νέα συνεργασία, ενώ για τον μαέστρο πρόκειται για μια «μοναδική εμπειρία» όπως δήλωσε και ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι το ντεμπούτο της ορχήστρας και του ίδιου του μαέστρου στο Ηρώδειο συμπίπτουν, αφού και οι δύο εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μάλερ και Μότσαρτ

Κύριο μουσικό θέμα της βραδιάς «Το τραγούδι της γης» του Μάλερ. Εργο που έγραψε ο συνθέτης σε στιγμές προσωπικής απόγνωσης και αναζήτησης, προσπαθώντας να αντλήσει δύναμη ζωής από την «Αιώνια Φύση».

Ως σολίστ στην Αθήνα θα εμφανιστούν οι διάσημοι λυρικοί τραγουδιστές Grace Bumbry και Robert Gambill. «Το έργο αυτό αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για μια βραδιά αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου», τόνισε ο μαέστρος ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τη Sinfonia Concertante 364 του Μότσαρτ, έργο για βιολί και βιόλα με σολίστ τους Sebastian Breuninger (βιολί) και Annemarie Moorcroft (βιόλα). Ως φινάλε θα παρουσιαστεί το έργο του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ «Ο Ελεύθερος Σκοπευτής».