ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Νεφέλες» με γεύση Ελλάδας αναχωρούν

Ο Γιάννης Ιορδανίδης υπήρξε, τουλάχιστον, ειλικρινής. Ο σκηνοθέτης της δεύτερης φετινής παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου μιλώντας χθες το μεσημέρι για τις αριστοφανικές «Νεφέλες» που θα κάνουν πρεμιέρα επί τουρκικού εδάφους (4 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Εφέσου, ακολουθεί η Επίδαυρος), δεν μίλησε ούτε για «ανανέωση» ούτε για «νέα ματιά». Μίλησε για την προσωπική φιλοδοξία η παράσταση που προετοιμάζει εδώ και δύο μήνες «να θυμίζει Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε σ’ έναν πίνακα του Τσαρούχη, στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη». Με λίγα λόγια: όσοι πιστοί προσέλθετε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προτεραιότητα δίδεται αναπόφευκτα στην ιστορική διάσταση της παράστασης, καθώς για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια θα ακουστεί ο ελληνικός λόγος στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό ταξιδεύει στην Τουρκία (έχουν προηγηθεί η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη), αλλά η Εφεσος πυροδοτεί άλλης τάξεως συνειρμούς, συναισθηματικής, περισσότερο, φύσεως. Ως προς τη διανομή, ο Γιάννης Ιορδανίδης σημείωσε ότι επιθυμούσε να απαρτίζεται από ηθοποιούς που έχουν υπηρετήσει το θέατρο «να διαθέτουν μια υποκριτική ομοιογένεια». Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Γιώργος Αρμένης (Στρεψιάδης) και ο Θανάσης Ευθυμιάδης (Φειδιππίδης) στην πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο. Νέα μετάφραση έγραψε ο Ερρίκος Μπελιές, ενώ τα σκηνικά υπογράφει ο Ανδρέας Σαραντόπουλος. Τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το «βάπτισμα του πυρός» στην Επίδαυρο παίρνει και ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός που έχει συνδέσει το όνομα του με μεγάλες παραγωγές του εμπορικού θεάτρου και της τηλεόρασης. Σε άλλους ρόλους, ο Γιώργος Μοσχίδης, ο Σωτήρης Τζεβελέκος, ο Νίκος Μπουσδούκος, ο Τάκης Χρυσικάκος, η Τάνια Τρύπη κ.ά.

Ο εκδότης της «Αγρας» και των έργων του Εμπειρίκου, Σταύρος Πετσόπουλος, θυμάται περισσότερο απ’ όλα «τον θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό του. Τη χειραψία του» που διαρκούσε αρκετά. Κι εμείς θυμηθήκαμε τον στίχο που έδωσε τον τίτλο στις εκδηλώσεις του έτους Εμπειρίκου: «Πάρε τη λέξι μου. Δώσε μου το χέρι σου».