ΑΤΖΕΝΤΑ

Στον κόσμο

Στον κόσμο

Το ίχνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ενα δακτυλικό αποτύπωμα του Λεονάρντο ντα Βίντσι βρίσκεται στο επίκεντρο της επετειακής έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ, στην Ουαλλία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 500 χρόνια από τον θάνατό του. Το αποτύπωμα διακρίνεται καθαρά σε ένα από τα σκίτσα του μεγάλου καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι επιμελητές της έκθεσης εκτιμούν ότι το ίχνος του λερωμένου με μελάνι δαχτύλου του θα επιτρέψει στο κοινό να φανταστεί τον Ντα Βίντσι να εργάζεται πάνω στο σχέδιο του καρδιοαγγειακού συστήματος και των αναπαραγωγικών οργάνων μιας γυναίκας τον χειμώνα της περιόδου 1507-1508.

Μειωμένο εισιτήριο για γυναίκες

ston-kosmo0
Εργο της φεμινίστριας φωτογράφου Λόρι Σίμονς.

Με έναν απρόσμενο τρόπο αποφάσισε να θίξει το ζήτημα της ανισότητας στον χώρο εργασίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου: Οι γυναίκες, που θεωρούν ότι πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους παρότι δουλεύουν το ίδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο (12 δολάρια αντί για 15, που ισοδυναμεί με το 81%, όσο δηλαδή κερδίζει κατά μέσον όρο μια γυναίκα σε σχέση με έναν άνδρα στη Βόρεια Αμερική). Η νέα πολιτική, που προέκυψε από μια ιδέα της διευθύντριας του μουσείου Madeleine Grynsztejn, θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24/2, ημερομηνία έναρξης της περιοδεύουσας έκθεσης της φεμινίστριας φωτογράφου Λόρι Σίμονς με τίτλο «Big Camera/ Little Camera».

Κατηγορηματική διάψευση

ston-kosmo1
Ο τίτλος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» συνεχίζει να υφίσταται.

Σε διάψευση δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το επίθετο «Μακεδονικό» αφαιρέθηκε από την επωνυμία του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» προχώρησε το Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus). Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του ΜΟΜus προήλθε από τη συνένωση του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», που λειτουργούσε στην ΔΕΘ-HELEXPO, με το πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εντούτοις, «ο τίτλος “Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης” αποτελεί την κατά νόμον επωνυμία κοινωφελούς ιδρύματος που εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη».