ΑΤΖΕΝΤΑ

«Romeos et Juliettes» σε χορό χιπ χοπ στο Μέγαρο Μουσικής

«Romeos et Juliettes» σε χορό χιπ χοπ στο Μέγαρο Μουσικής

Μια παράσταση που είχαμε απολαύσει πριν από μερικά χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το έργο «Romeos et Juliettes» της ομάδας χορού χιπ χοπ «Trafic de styles» του Σεμπαστιάν Λεφρανσουά, παρουσιάζεται την Πέμπτη και την Παρασκευή (22, 23/5, 8 μ.μ.) στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Με επτά χορευτές του χιπ χοπ, έναν περφόρμερ του τσίρκο και έναν ηθοποιό, ο χαρισματικός Λεφρανσουά δίνει μια νέα, προκλητική ζωή στον Σαίξπηρ και συνθέτει συμβολικές σκηνές με σχήματα ποικίλα και εκφραστικά: η σκηνή του χορού, το θρυλικό μπαλκόνι, η μάχη ανάμεσα στους Μοντέγους και τους Καπουλέτους. Η λιτότητα και η ενέργεια του χιπ χοπ, η ηλεκτρονική μουσική του Βενσάν Αρτό μαζί με τη συμφωνική του Λοράν Κουζόν δημιουργούν πότε ένα ποιητικό ερωτικό σύμπαν και πότε έναν κόσμο σύγκρουσης, αίματος και θανάτου. «Ενα νεανικό έργο χωρίς συμπλέγματα. Το όνειρο του Σεμπαστιάν Λεφρανσουά να αναμετρηθεί με ένα ιερό σύμβολο του θεάτρου υλοποιήθηκε με μια απόλυτα επιτυχημένη παράσταση», είχε γράψει η Le Monde για το «Romeos et Juliettes». «Εψαξα να βρω μια νέα ματιά για να εκφράσω με τον δικό μου τρόπο τον μύθο», λέει από την πλευρά του ο χορογράφος, ο οποίος είδε όλες τις σημαντικές εκδοχές του έργου που έχουν γίνει κι έφτιαξε ένα είδος παζλ προσθέτοντας το δικό του βλέμμα. Η ομάδα «Trafic de styles» πειραματίζεται με το χιπ χοπ χωρίς να διστάζει να παραβεί τους κανόνες του και προτείνει μια εκφραστική γλώσσα άνετη με το κωμικό αλλά και με το σοβαρό, αφήνοντας τους θεατές μετέωρους ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία-Συμμαχία 2014».