ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λυρική μάς ξαφνιάζει ευχάριστα

Η Λυρική μάς ξαφνιάζει ευχάριστα

Φιλόδοξες νέες παραγωγές, παραστάσεις σε απρόβλεπτους χώρους, δράσεις μυητικές και εκπαιδευτικές. Δεν είναι υπερβολή να συζητεί κανείς για τη δυναμική δράση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία συνεχίζεται το καλοκαίρι που μας έρχεται με τα καθιερωμένα που περιμένουμε αλλά και πολλά που δεν περιμέναμε.

Οπως κάθε χρόνο οι δύο μεγάλες θερινές παραγωγές όπερας της ΕΛΣ θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο (φέτος για πρώτη φορά και οι δύο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών). Πρόκειται για τον «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (11, 13, 14, 15/6) και τον «Οθέλλο» του Βέρντι σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου (27, 29, 30, 31/7).

Επειτα από πολλά χρόνια η Λυρική Σκηνή ανακοινώνει μια καλοκαιρινή παραγωγή μπαλέτου, τον «Ζορμπά» των Μίκη Θεοδωράκη και Λόρκα Μασίν (από τις μεγάλες παλαιότερες επιτυχίες του Μπαλέτου της ΕΛΣ) που θα παρουσιαστεί στις 29 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο, ένα χώρο στον οποίο σπανίως έχουμε δει αμιγώς πολιτιστικά θεάματα. Η παράσταση θα δοθεί με χαμηλές τιμές εισιτηρίων και φιλοδοξεί να προσελκύσει ελληνικό και διεθνές κοινό.

Παράλληλα με τις μεγάλες παραγωγές, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Λυρική, διευρύνοντας έτσι το κοινό που παρακολουθεί όπερα, θα δοθεί συναυλία με ελεύθερη είσοδο στις 8 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (στους Στύλους Ολυμπίου Διός-είσοδος από Βασ. Ολγας) με τίτλο «Οπερα α λα Γκρέκα». Στην εκδήλωση θα ακουστούν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις πιο γνωστές όπερες του ρεπερτορίου στην ελληνική γλώσσα, κάνοντας αναφορά στην ιστορία της Λυρικής όπου έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όλα τα έργα παρουσιάζονταν μεταφρασμένα στα ελληνικά. Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΛΣ συνεχίζει την παρουσίαση των παραστάσεων της Οπερας της Βαλίτσας σε δήμους της Αττικής με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Οι θερινοί μήνες στο θέατρο «Ολύμπια» είναι αφιερωμένοι παραδοσιακά στη νεανική δημιουργία και την εκπαίδευση. Στις 20 και 22 Ιουνίου οι σπουδαστές-μονωδοί του Οπερα Στούντιο θα ανεβάσουν την όπερα του Μπαλντασάρε Γκαλούπι «Ενας άντρας για όλες», στις 4 και 5 Ιουλίου η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου στην Ανοιχτή Πρόβα των Νέων Χορογράφων του Μπαλέτου της ΕΛΣ επτά χορευτές θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους.

Τέλος, από τη Σκιάθο, στις 6 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η περιοδεία της νέας όπερας του Γιώργου Κουμεντάκη «Η Φόνισσα», με ένα συμπόσιο στο οποίο θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίου, θεωρητικοί καθώς και οι συντελεστές του έργου το οποίο θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο.