ΑΤΖΕΝΤΑ

Επιλογές της εβδομάδας: περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: περιφέρεια

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ιλιάδα η εμή»
του Γ. Κούμουρου

Eκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου, τα οποία αναφέρονται σε 35 επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου, φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο «Ιλιάδα η εμή». Τα έργα, φιλοτεχνημένα το 2008, συνοδεύονται από επεξηγηματικές λεζάντες και πραγματολογικά στοιχεία για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ιλιάδας, γραμμένα από τον φιλόλογο Μιχαήλ Αλεξανδρή, καθώς και από βίντεο σε σκηνοθεσία των Χρίστου και Αλίκης Γεωργίου. Διάρκεια ώς τις 30 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

ΜΥΡΙΝΑ ΛΗΜΝΟΥ
Φωτογραφίες
του Rene Veneau

Από ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου αντλούν έμπνευση οι φωτογραφίες του Rene Veneau, που παρουσιάζονται μέχρι τις 7 Ιουνίου στον Χώρο Τέχνης «Ωχρα Μπλε», στη Μύρινα της Λήμνου (Π. Κυδά 8). Τα τελευταία 55 χρόνια, ο βετεράνος φωτογράφος έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στη Γαλλία, την Ισλανδία και την Ελλάδα, ενώ η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της τρέχουσας έκθεσης, με τίτλο «Πέτρινη Μέρα», αναφέρει «Ο Ρίτσος «επέ-ζησε σε τούτο το νησί από τον Οκτώβριο του 1948 ώς τον Ιανουάριο του 1949».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Γαϊτανάκι του Ερωτα»
στο «Απολις»

Το έργο του Αρτουρ Σνίτσλερ «Το Γαϊτανάκι του Ερωτα» ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου «Απολις» (Αγίου Δημητρίου 64), στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία της Θεανώς Αμοιρίδου. Αποτελούμενο από δέκα σπονδυλωτές ιστορίες για τον έρωτα, που λειτουργεί άλλοτε ως κινητήριος δύναμη και άλλοτε ως πεδίο σύγκρουσης, το έργο εκδόθηκε το 1903 και πούλησε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, ενώ οι πρώτες του παρουσιάσεις, στο Βερολίνο το 1920 και στη Βιέννη το 1921, προκάλεσαν διαμαρτυρίες και κατηγορίες για προσβολή των ηθών. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μ.μ.

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νατάσσα Πουλαντζά- Γ. Τσεριώνης στο ΚΜΣΤ

Eκθεση των εικαστικών Νατάσσας Πουλαντζά και Γιώργου Τσεριώνη με τίτλο «Είναι όλα ψέμα / Μουσείο Αυτοεκτίμησης» πραγματοποιείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) έως τις 21 Ιουνίου. Η Νατάσσα Πουλαντζά παρουσιάζει αντίγραφα έργων γνωστών καλλιτεχνών, πάνω στα οποία έχει εκτυπώσει πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων. Το «Μουσείο Αυτοεκτίμησης» του Γιώργου Τσεριώνη περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες και κολάζ με θέμα πρωταρχικές ανθρώπινες έννοιες και συμπεριφορές.